tisdag 15 mars 2011

Släng inte maten - youghurt kan hålla två veckor efter bäst före-datum

Kropp och själs inslag om hållbarhet på maten

Idag hade P1 ett inslag i Kropp och själ om hur länge maten håller. Visste du att det är skillnad på BÄST FÖRE-DATUM och SISTA FÖRBRUKNINGSDATUM?

Förr luktade vi och smkade oss till om varan var fräsch. Nuförtiden slänger vi automatiskt allt den dag som står på förpackningen. Bäst före betyder en rekommendation som gäller smak. Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, håller exempelvis många mjölkprodukter en till två veckor efter förbrukningsdatum (särskilt om de har probiotiska bakterier för då tar de död på andra bakterier). Bäst före använder man på varor som knappast är farliga att äta efter datumet. Rekommendationen är att lukta/smaka - känns det gott så är det ok, börjar det bli lite beskt så ger det ingen god smak - men det är absolut inte farligt!

Medan sista förbrukningsdatum används på köttfärs, kyckling och andra mer bakteriekänsliga produkter. Kan vara bra att hålla reda på skillnaden! Vi slänger alldeles för mycket mat.

2 kommentarer:

Adam Svensson sa...

Yoghurt kan hålla i två veckor efter bäst före men ägg kan hålla i upp till två månader efter bäst före (om man har dem i kylskåp vilket de flesta svenskar har). Så tänk på det innan äggen åker ut.

Husmor Lisa sa...

Bra tips! Rekommenderar sajten http://slangintematen.se!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen