torsdag 21 april 2011

Bästa vintipsen till påsk

Om du ännu inte hunnit till systemet kommer här några bra vintips till påskbordet. Vi provade några nyheter. Det var inte så många bra vitviner konstigt nog, dock en spännande nyhet - svenk, riktig äppelmust! Gott till sparris. Ett italienskt rött bubbel är ett spännande alternativ till alla lättare kötträtter på påsken.

Rosépremiär - äntligen ett riktigt, provencalskt rosévin på systemet!
2859-01 Domaine de Collavery 79 kronor

Syns inte riktigt på bilden men i Provence, roséns hemort så är detta ädla vin alltid ljust. ljust rosa och smakar ljuvligt svagt men torrt och friskt av hallon eller jordgubbar. Det är toppen en solig dag på stranden eller i trädgården. De dricker det mesta av produktionen själva därnere så det blir lite över till export men rusa till systemet för nu har de en sort på NYHETER. Passar mycket bra till påskens laxrätter med lite smakrikare såser, går bra till färska tomater tycker jag och lättare kötträtter som kalv med italienska smaker.

Prova en lambrusco - bubblande rött med frisk och bärig smak
94952-01 Lambrusco Grasparossa 75 kronor
Snygg flaska. Gillar du champagne och vill prova något liknande till mer smakrika rätter så prova detta som också finns på NYHETERNA. Det är bubblande rödvin med en lätt och bärig smak, drickes med fördel till italienska rätter, charkuterier eller stark hårdost. OM du har goda charkvaror och lite goda ostar på ditt påskbord så rekommenderar jag detta. Vi åt det också till en ostflylld kalvscnitsel med frästa grönsaker (broccoli och sockerärter) med parmesan, det passade perfekt! Samma lätta känsla som att dricka champagne. Tror faktiskt också att det går till en smakrik rätt av lamm, det är lite som att dricka bubblig pinot noir.

Passar också utmärkt till efterrätter med björnbär eller blåbär och glass. Prova till en av påskens cheesecakes!

Sauvignon Blanc till sparris och getost
900083 -01  Port de la Lune Sauvignon Blanc 79 kronor
En frisk och prisvärd Sauvignon Blanc från Bordeaux med mycket tydlig och fruktig smak. Suverän till starkare sparrisrätter och friska påskrätter på skaldjur med smakrika såser. Eller om du använder Chèvre (det uttalas chävre på franska - absolut inte chevré) i dina rätter så är detta verkligen toppen. Kanske till en fisk med en smörig basilikahollandaise? Den är på TILLFÄLLIGT sortiment.

Trendiga Österrike är som gjord för påsken
96488-01 Loimer Lenz Riesling 09 79 kronor
99949-01 Loimer Riesling Kamptal DAC 09 109 kronor

Vill du prova nya druvor som ändå är från Europa som passar utmärkt till lax, ägg och sparris? Prova ett österrikiskt. Jag brukar dricka Gruner Weltiner men detta var två sorter på NYHETER som är gjorda på Riesling. Fräsch, smakrik och suverän till smakrika fiskrätter och kryddiga kalla såser. Går också att bara ha som drickvin. Här är två sorter som är olika kvalitet på men båda är mycket goda. De kan nog vara slut, annars leta efter sorten Gruner Weltiner.

Det svenska alternativet till vin - äkta äppelmust
90264-01 Kullamust Prem Ingrid M 10% 38 kronor


Jag kommer aldrig glömma när jag bodde i Österrike i bergen och första gången fick smaka riktig äppelmust bryggd i källaren. Det är så gott till ostar faktiskt och jag tycker att detta funkade, i Systemets tidning rekommenderar de detta till sparris. Kanske att rätten ska innehålla någon aning sötma för att matcha riktigt bra. Men goda gårdsostar med en hemmalagad svagt sötad marmelad och detta blir perfekt! Prova Kullamust med olika karaktärer. Detta är Ingrid Marie, en lite rödaktig sort som jag tycker är så god.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen