måndag 18 april 2011

Snabb påskmat - tre härliga sparrisrecept

Sparrissäsongen är här!


Panik inför påsk? Här har du tre lätta och snabba rätter på sparris till påsk. Bor du i södra Sverige eller har en bra leverantör så kan du hitta svensk, nyskördad grön sparris även om det är sent i år. Det är fantastiskt gott med svenska, tjocka och fina sparrisar (mitt citat från Halv åtta hos mig får jag ofta äta upp - "detta är matporr" som jag sade om de tjocka fina, svenska sparrisarna).

Du kan få fina importerade också men de får flyga långt. vit sparris är också en gammaldags fin delikatess som jag gärna tillagar. Lite mer krångligt då de ska skalas och kokas länge men ack så goda.

Från Karin Fransson har jag lärt mig att lägga upp varannan vit, varannan grön - det blir så fint på tallriken.

1. Sparris med brynt citronsmör och valnötter
VINTIPS: ett smakrikt vin med syra, gärna ett Wachau från Österrike eller en smakrik Sauvignon Blanc från systemet
Ingredienser till 4 personer:
16 gröna sparrisar
50 gram smör
1 citron (eko)
2 msk vitvin (oekat torrt)
Några hackade valnötter

Gör så här:
* Koka sparrisarna kort tills de är al dente (ca 7 min men det varierar med tjocklek)
* Ta upp dem och lägg fyra på varje fat
* Bryn smöret i en panna på medelhög värme tills det är precis nötbrunt (inte mörkbrunt då smakar det bränt)
* Häll i vinet, koka ett par minuter
* Häll upp i en burk med lock
* Tvätta citronen noga och riv av lite skal på ett rivjärn
* Pressa 1/2 citron och häll i burken tillsammans med citronskalen
* Skaka väl och häll såsen på sparrisen
* Garnera med valnötter

2. Varannan vit och grön med chevre och hallonvinaigrette (överkurs)
Vill du snabba på denna rätt, gör på lång konserverad vit sparris på glasburk, den är faktiskt helt ok.

VINTIPS: svårt med vinägern och starka smaker men en fatlagrad vit bordeaux skulle fungera till detta eller varför inte en lätt bourgogne eller pinot noir. Rosé är ett annat tips! Då blir det vackert grönt och rosa på bordet. En roséchampagne skulle göra det ännu mer festligt.

Ingredienser 4 pers:
3 gröna sparrisar per person och 3 vita
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk hallonvinäger
1 tsk socker
1/2 dl hallon
1 msk dijonsenap
1 cm fransk chèvre
Örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
* Bryt sparrisen så nära roten du kan, foten går av där den ska
* Skala försiktigt den vita sparrisen (var lätt på handen för de går lätt sönder, håll den i hela handen)
* Koka i cirka 20-30 minuter eller när sparrisen är mjuk (inte för hård, det är inte gott)
* Blanda en vinaigrette på olja, vinäger, senap och salt, peppar och hallon, kör den slät med handmixer
* Smula getosten i fina små smulor
* Koka den gröna sparrisen i en annan kastrull cirka 7 minuter (koka upp vattnet först och lägg i sen, vattnet kan användas som buljong)
* När sparrisarna är färdiga, lägg dem varannan grön, varannan vit på en glastallrik
* Ringla hallondressingen i en spiral över sparrisarna. Smula chevre över i små fina bitar

3. Grillad sparris med porcherat ägg och laxstrimlor
VINTIPS: En Gewurtztraminer blir gott för vinkännaren, annars kanske en Sauvignon Blanc.

Ingredienser till 4 pers:
Ett knippe sparris
5 ägg
Kallrökt lax i fina skivor
2 dl raps eller solrosolja
Ett knippe gräslök
1 msk äppelcidervinäger
2 msk ättika
Dijonsenap, örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
* Skär laxen i fina strimlor
* Gör en majo: rör ihop en äggula med dijon, vinäger och salt/peppar. Rör långsamt i oljan tills majon tjocknar. Klipp i gräslök i fina strimlor.
* Grilla sparrisen i en grillpanna (eller på utegrillen om det är fint väder). Snabbgrilla laxen.
* Lägg upp på varje tallrik.
* Prochera äggen: koka upp 1 liter vatten med en matsked ättika. Knäck i ägget i en kopp och låt det försiktigt glida ned i vattnet, porchera ca 3 minuter.
* Ta upp med en hålslev och lägg över sparris och lax. Droppa över gräslökssås.

BON APÉTIT!

1 kommentar:

Ann-Sofi sa...

Sparris är ju så gott:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen