Midsommarmat skördad från landet

Glad midsommar!

Nu är det dags för midsommar och jag försöker skörda det mesta i grön väg från landen. Några tips och lite inspiration:

Jag tar upp första potatisen och kokar den med dill. Jag har två omgångar potatis, en omgång höstpotatis och en som jag förodlade i växthuset. Jag kokar extra mycket potatis och vänder den som blir över efter midsommarlunchen i smör i en panna och sedan ruccola, parmesan och gräslök. Perfekt till grillningen och den kan vara ljummen vilket är bra när det är många gäster.


Jag gör sallad med skivade rädisor och nyklippt gräslök förstås (lök och rädisa passar väldigt bra i just sallad.


Rädisor kan du så om hela sommaren, det är ju ofta så att man inte äter så många i taget. De drabbas lätt av jordloppor så vattna ordentligt om det inte regnar, jordlopporna trivs inte då. Träaska kan du sprida ut också. De gör dock ingen skada för de äter endast på bladen. Rädisorna passar också väldigt bra till sill. Till denna gör jag en dijon- och hallondressing:

DIJON och HALLONDRESSING (4 pers):
1 dl svensk rapsolja med mild smak
3 msk rödvinsvinäger
3 msk dijonsenap (eller mer om du vill ha en starkare dressing)
1/2 dl mosade hallon
1 tsk örtsalt
Svartpeppar från kvarnen
Om du gillar det, riv också i lite färsk pepparrot, det ger extra sting till sill och till rädisor!

* Blanda allt och kör slät med mixerstav
* Förvara gärna i en snygg glasburk med lock, lätt att skaka om och lätt att ta fram. Ingen lukt i kylen!

SVARTVINBÄRSSILL
Svartvinbärsblad finns ju på busken! Ger en god smak som passar fint till brännvinet. Köp ABBAs femminuterssill för det hinns inte med att lägga in någon sill nu. Köp bara inte några färdiginlagda sillar till midsommar, det är så tråkigt!

Ingredienser 4 pers:

1 burk ABBAs femminuterssill
Lag:
2 dl vatten
1 dl ättika
3 dl socker
Svartvinbärsblad ca 10 st
Vitpepparkorn ca 10 st
En lök
Några svarta vinbär om du får tag i

* Låt socker, ättika och vatten koka upp. Svalna av
* Skiva löken och riv isär bladen i delar
* Skär sillen i lagom stora bitar
* Varva sill med blad, lök, bär och peppar
* Låt stå i kylen minst ett dygn
* Lägg upp på ett fat vid servering eller servera i snygg glasburk!

TREVLIG MIDSOMMAR!!

Kommentarer