tisdag 14 juni 2011

Recept på grilltillbehör för junistressen


Nu när junistressen breder ut sig är det viktigt att maten går fort. Dock är det ju varmt och skönt i år, man blir inte så hungrig och då passar det bra att grilla. Miljömässigt är dock grill lite halvdåligt, jag försöker att använda minimalt med grillkol och tänder absolut inte med tändvätska. Samla kottar är ju kul för barnen, vi grillade alltid med kottar när jag var liten!

Här är några tips på bra tillbehör att ha redo i kylen så att du slipper förbereda. Några grillsmör (se tidigare recept), lite syltad lök och grönsaker att grilla med parmesan, olivolja och balsamico är perfekt. Behövs inget annat. Och ät grönsakerna dagen efter eller lägg dem i en burk med olivolja så håller de sig länge! Gräslöken och rädisorna är redo i landet, också fantastiska tillbehör i juni.

GRILLADE GRÖNSAKER med mozzarella - DAGEN EFTER-LUNCH

Ingredienser (4 pers):
1 zucchini
1 knippe sparris
1 lök
2 röda paprikor
1 morot
1/2 dl msk olivolja av finaste sort
Lite soja
Peppar och salt
Parmesan

Dagen efter:
1 paket buffelmozzarella (eller vanlig)
Lite balsamico
Olivolja av finaste sort
Basilika, färsk

Gör så här:
Skiva squashen, ta av nedersta delen på sparrisen (det som går av när du bryter) skär lök i klyftor (skala) och kärna ur paprikan och skär den i stora skivor. Stänk ned ordentligt med olivolja av finaste sort. Stänk på lite soja. Grilla så de får lite yta men är knaprika. Hyvla över paremsan.
GOTT till kött, kyckling, fisk...

Dagen efter:
Lägg kalla grillade grönsaker på tallriken, skiva mozzarella och sprid ut. Lägg på färsk basilika och ringla över olivolja och lite balsamico (ska inte vara för mycket). Peppra och salta! NJUT.

Karamelliserad lök
Förvara i stor burk i kylen, räcker ett par veckor. Bara att ställa fram, eller värm lite i micro.

Ingredienser
Lökar, 5 st
25 g smör
Timjan, färsk eller torkad
1 dl vin (spara slattar)
1 msk socker
Salt och peppar efter behov

Gör så här:
* Skiva löken
* Smält smöret i en panna på låg värme, rör ibland
* Lägg i löken, låt stå i någon timme (fläkten på)
* Häll på vin, timjan, socker och vin, låt stå i 10 min till
* Smaka av med salt och peppar

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen