Skördefest - kronärtskocka och rödbeta med citrus- och kryddsmör


Nu är skörden igång och husmor hinner knappt blogga. Vi har varit på mat- och vinresa i Bourgogne och Schweiz, rapport kommer snart.

I år lyckades jag få rekordtidiga kronärtskockor! Började i januari. Det är inte alltid det går i Sverige men med grannens växthus (en gammal handelsträdgård) och ett soligt juni så gick det. Dessa avnjöts idag, och även härliga rödbetor från landet. Till detta gjorde jag ett enkelt citrus- och kryddsmör som fick ett stänk av äppelcidesvinäger. Det visade sig bli otroligt gott till de nyskördade skockorna.

CITRUS och KRYDDSMÖR
Ingredienser:
50 gram smör (eko eller fint bondsmör)
1 knippe gräslök
1/2 citron (ekologisk är ett måste när du använder skalet)
Några kvistar bladpersilja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk lantbuljong eller örtsalt
Svartpeppar

Gör så här:
* Ställ fram smöret en timme före matlagningen
* Klipp gräslök och persilja fint.
* Riv skalet på 1/2 citron fint och pressa ur lite citronsaft
* Rör ihop alla ingredienser till ett fint smör och lägg upp på ett fint fat eller en smörbytta, ställ in i kylen en kort stund
* Dra ett par varv med pepparkvarnen över.
* Servera till nykokta grönsaker!

Kommentarer