söndag 3 juli 2011

Jordgubbs- och rabarbermarmelad

Nu börjar sylt och inläggningssäsongen hos alla husmödrar och fäder!


Rabarber hittar du förmodigen i ditt grönsaksland vid den här tiden. Kom ihåg att inte skörda all rabarber på en gång de första tre åren efter plantering bara. Köp ett flak jordgubbar när det är bra pris. Men du, köp ekologikska, jorddubbar är ganska ansatta och sprutas hårt...

Koka den här underbara marmeladen. Jordgubbsmarmelad är svårt, du får INTE lämna grytan en enda minut. Det är lätt att det kokar över och bränns. Dessutom måste exakt tid passas. Jag kokar på gammaldags vis med mycket socker så håller den sig hela året!

JORGUBBS- och RABARBERMARMELAD (ca 4 burkar)
2 kg ekologiska jordgubbar
1 kg rabarber
1,5 kg socker
1 citron
paraffin

* Kör glasburkar ui diskmaskinen så att de är klara om ca en timme (då är de både rena och varma).
* Värm upp 1/2 dl vatten i en väl rengjord stor kastrull
* Skär rabarbern i strimlor och lägg i vartefter på hög värme (så rabarbern förkokar lite)
* Snoppa jordgubbarna och skölj dem, häll i dem också (stora kan du skära i två delar)
* Koka upp snabbt och skumma av (ta en träspade och ta av skummet som blir på toppen). Låt koka på svag värme tills gubbarna är mosade, kan ta mellan 20 och 30 min.
* Skumma av. Häll i socker och koka upp. Skumma av (skum kan göra att sylten håller sämre). Bevaka för nu kokar det lätt över!
* Koka ytterligare 10-15 minuter. Testa och häll upp i en burk och se att bären inte lägger sig på toppen. När de är blandade är sylten klar.
* Skumma av. Pressa citronen i sylten.
* Ta ut burkarna varma och häll upp sylten på burkarna.
* Paraffinera genast! Men sätt inte på locken förrän allt är kallt. Paraffinet ska du ha i en liten kastrull som du kasserat. Värm upp snabbt och passa (det är brandfarligt). När de smält häller du med en sked på sylten. Låt kastrullen stå så till nästa gång.

Orkar du inte göra sylten så kan du köpa av husmor som gjort en laddning. 60 kronor styck kostar burkarna. Skicka ett mail till lisa@radarkommunikation.se

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen