måndag 1 augusti 2011

Hallonsylt på skogshallon - det glömda röda guldet


Det är slit, det är varmt. Det är oländigt och det är obekvämt. Men att plocka skogshallon är värt det. Gå ut och plocka! I år blev det fem liter, lite mer än tidigare år med små barn (ett hallonfall är inte barnvänligt även om jag plockat sedan tre års ålder). Men att ta vara på detta röda guld som så få orkar, det är husmorsgöra!

De står där på övergivna kalhyggen över hela Sverige och är röda, söta och goda som inget annat. Dessutom fullspäckade med C-vitamin och nyttiga antioxidanter. Det är en katastrof att så få plockar! Ja, de är mindre, men den som en gång smakat hallonsylt gjord på skogshallon har svårt att äta vanlig sylt igen. Lägger du in på nedanstående sätt bevarar du också det nyttiga. Det är en unik upplevelse! Mycket mer koncentrerad smak och så väldigt god. Som vanligt erbjuder det vilda i naturen högre smaker än förädlade råvaror.

HALLONSYLT enligt gammal god husmorsmetod
Ingredienser:
2 kg skogshallon
1 kg socker
2 msk citronsaft

Gör så här:
* Sätt in burkar i diskmaskinen
* Rensa hallonen från små blad, kvistar och ev liten vit hallonmask (inget att vara rädd för, de är små maskar gjorda av hallon. De kryper upp ovanpå hallonen när du lägger dem i grytan)
* Häll i en ren gryta
* Koka upp snabbt och skumma av väl, koka i ca 10 min under bevakning (det är katastrof om det kokar över eller bränns). Rör måttligt.
* Skumma av (ta bort allt skum som bildas på ytan, skummet gör att sylten inte håller lika länge)
* Häll i socker, lite i taget och rör noga
* Koka 5-10 min ytterligare. Skumma av och rör ned citronsaften (används istället för konserveringsmedel)
* Ta ut burkarna rena och varma ur diskmaskinen, häll på sylten i burkarna.
* Paraffinera direkt (smält paraffin på spisen i tjockbottnad kastrull, vakta för det är mycket brandfarligt)
* Låt svalna och sätt på locket

VOILA! Världsrekord i god sylt. Ut och leta kalhyggen!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen