fredag 5 augusti 2011

Lokala ostar från Lillängens gårdsmejeri och starka hårdostar från Schweiz


Så här härlig ser sommarens ostbricka ut. Serverades på verandan på vårt sommarställe Gula huset. Lokala ostar från både Värmland och Schweiz. Att studera de lokala ostarna på varje plats jag besöker är ett litet matnördsintresse.

Vi besökte Lillängen som ligger vackert på en kulle norr om Sunne. Där gick de söta getterna och korna i hagarna, barnen var glada att få se dem! De pensionerade getterna som inte producerar får hänga runt i en härlig ålderdom, det är god djurhållning det!

Ostarna är från den längst fram och till höger följande (tomatmarmelad från Bourgogne äts till):

Röd kittost på komjölk från Lillängens gårdsmejeri - FORZA!!

Roquefortliknande ost på getmjölk från Lillängen - MUMS, nästan godare än originalet måste jag säga. Brutalt god, särskilt med en klick av tomatmarmeladen från Bourgogne till.

Rökt hård getost från Lillängen - svagare och mycket god, en specialare bara i sommar. Jag älskar rökt ost! Men den ätes före de andra.

Röd caprin på getmjölk från Lillängen - mycket god och lite hårdare än koosten

Gruyére Alpage inköpt på plats i det vackra lilla Gruyére i Schweiz - den starkaste sorten som är gjord på traditionellt vis och är fantastiskt god. Bra destination med barn, en riktigt vacker 1100-talsborg på toppen av ett typiskt Scweiziskt berg med vita kossor på sluttningarna. Kan rekommenderas.

Efter denna bricka måste man vila sig, det är tufft. Rekommenderas att dricka ett kraftigt vitt Sauvignon Blanc eller ett smakrikt men inte för strävt rött till, gärna en Amarone då druvorna har torkats innan man gör vinet och du får lite av den där portvinskänslan till.

Viktigt när man serverar ost är att inte äta för mycket innan - det måste finnas plats. Men det är bra att äta kalciumrik ost efter maten, bra för skelettet!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen