tisdag 9 augusti 2011

Bondbönor och kronärtskocka med ringblommesmör


Nu mognar bondbönor och kronärtskockor i mitt grönsaksland, du kan också hitta svenska fina bondbönor i butik. Varje böna ger ganska lite men ack så gott!

ÄTBARA BLOMMOR GÖR NYTTA - Jag odlar ringblommor runt omkring, de är en naturligt skydd mot skadedjur och gör grönsakslandet vackert. Dessutom går de att äta! De har en god och lite nötig smak som gör sig bra i smör. Jag ska också göra ringblommesalva.

Bondbönor, Kronärtskocka, ringblommesmör(jättegott också till kött)
Ingredienser till 4 personer:
Ca 20 bondbönor
4 kronärtskockor
1 citron
50 gram ekologiskt eller bondsmör
1 ringblomma
1 knippe gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
Lite havssalt
vitpeppar från kvarn

Gör så här:
* Ta fram smöret i rumstemperatur ca 1 timme före tillagning
* Skär av skälken på kronärtskockan
* Skär citronen med skal i två delar, kocka kronärtskocka långsamt 30-50 minuter (känn att bladen lossnar) med en halv citron i vattnet
* Ta bort skalet på bondbönorna och ta fram endast de stora fröna inuti
* Rör ihop ingredienserna med smöret. Tvätta citronen och riv ned lite citronskal. Ta av kronbladen på en ringblomma och blanda i smöret. Lägg i fin skål, strö över havssalt och lägg den andra ringblomman på.
* Koka upp lite vatten, koka bönorna i en kort stund, ca 3-5 minuter, häll av vatten. Salta dem lite och häll på en klick smör.




NJUT AV SOMMAREN!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen