Favorit i repris: vacker kronärtskocksdip


Det finns fina kronärtskockor i butiken just nu så passa på. Ett lite grönare och nyttigare alternativ till chips och dip. Dessutom är den mättande så det räcker faktiskt till en middag för två.
 
För barnen, skär grukbitar och morötter och lägg upp med köttbullar. Gör en dilldip om de inte gillar vitlök och parmesan (vilket små barn ofta gör). Nu behöver ni inte laga middag!
 
Kronärtskocka från landet med pestomajo

Man kan också skörda kronärtskockor i landet om det har varit en bra säsong. Jag brukar ta av och sprida ut alla bladen i sin ordning som en stor blomma i grön och lila (blir ju innerst) på ett vackert, stort fat. Sen gör du en dip som ställs i en liten skål i mitten på kronärtskocksbotten (glöm inte att rensa bort luddet!). Vackert att bjuda till drinken! Eller som förrätt.

Tidsåtgång: cirka 1 timme
Antal personer: 4-6 som förrätt/drinktilltugg, annars perfekt middag till två framför tv:n

Kronärtskockorna
GÖR SÅ HÄR:
Skär av stjälken på skockan. Bind en tjock citronskiva med snöre runt skockan.

Koka i vatten, precis så det täcker, under lock i cirka 30-45 minuter beroende på storlek (prova att lossa ett blad och smaka av, det ska gå att dra av det köttiga på bladet med tänderna när de är färdiga).

Häll bort vattnet och låt svalna innan du plockar isär den (perfekt rätt när du fått en skocka över)

Pestomajonnäs
1 äggula
2-3 dl olja (neutral utan för mycket smak, inte olivolja men gärna kallpressad ekologisk rapsolja)
1 msk dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
örtsalt och peppar ur kvarn
1,5 dl riven färsk parmesan
saften från en halv citron
2 dl färska basilikablad
Färsk vitlök efter smak

GÖR SÅ HÄR:
Ta fram ägg och olja och låt bli rumstempererade, olja och ägg ska ha samma temperatur.

Sikta ut äggulan (spara vitan för till exempelvis maränger till efterrätt). Blanda med alla ingredienser utom oljan. Droppa sedan på oljan långsamt och rör intensivt. När det tjocknat något kan du hälla lite fortare. Häll i olja tills du har en tjock konsistens.

Kör färsk basilika, vitlök, pressad citron och parmesan i mixer och rör sedan ner i majonnäsen. Ställ i en lagom stor skål i mitten.

Dilldipp

Blanda:
1 msk torkad dill (och gärna lite klippts färsk om du har)
1 msk torkat lökpulver (finns gott ekologiskt)
1/2 msk lantsoppa (se blogg, finns i hälsokosten)
1/2 tsk socker
Lite spiskummin

Med gräddfil. Nyttigare variant på chipstillverkarnas dipp!

Kommentarer

Jamen titta här, vilket fullkomligt underbart tips! Pyssel och en bra middag - alla glada. :)
Tack för tipsen!
Det här lät riktigt gott!
Ser att du har många bra recept här på din blogg!

Skickar en länk till mitt recept på "Svart vinbärsjuice", (pratade med dig på IKEA katalog- lanseringen i Sthlm).
http://karinasinspirationsblogg.se/gor-egen-jattegod-svartvinbarsjuice/
Har lite mer recept på bloggen också!
Ha det bra!