torsdag 27 oktober 2011

Snabb Halloweenmiddag i svart - Blodig ryggbiff med aubergine och potatiskaka med rödvinssås


Dags för Halloween. Barnen älskar det. Vi brukar hälla blå karamellfärg i mjölk, dekorera med allehanda läskiga saker och äta en trevlig middag. Här är en middag i svart och rött. För barnen blir det köttbullar och prinskorv på spett med potatismos dekorerat med ketchupblod!

Blodig ryggbiff med kappa, aubergine och potatiskaka samt rödvinssky

Ingredienser, 4 pers
4 fina ryggbiffar med kappa, hängmörade
1 stor aubergine
6 potatisar
1 rödlök
Ekoligiskt smör
1 dl grädde
Lite sherry
1 ost med kraftig smak (på bilden en lokal schweizisk handgjord hårdost)
1 charlottenlök eller 1/2 gul lök
1 vitlök
4 dl rödvin
1 persiljekvist
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
6 rutor mörk choklad, osötad
1 rödbeta
Björnbär att dekorera med


Gör så här:
* Sätt ugnen på 200 grader
* Börja med att skiva aubergine, rödlök och potatis. Lägg aubergineskivorna i en panna, salta och luta pannan mot underlaget, räcker en kvart
* Krama ur aubergineskivorna, stek dem snabbt på hög värme så de får lite färg
* Riv osten
* Varva potatis, rödlök och aubergine i en gratängform med riven ost, litet stänk av sherry och lite grädde
* Lägg auberginer överst, de blir som små svarta dödskallar på toppen av gratängen
* Skala rödbetan noga och tvätta ordentligt, skär i skivor och koka den sen i vatten och grönsaksbuljong ca 20 min
* Sätt in i ugnen, grädda ca 20-30 minuter tills den fått fin färg
* Under tiden, skär löken och vitlöken i stora klyftor, fräs i smör tills den fått lite färg
* Häll på rödvin och persiljekvist samt pepparkorn och lagerblad, koka ned vinet till cirka hälften
* Rör ned chokladen tills den smält, häll i lite köttfond (jag använde hemkokt som jag fryser in)
* Tag av från värmen och red av med smörklickar, salta. Nu får såsen inte koka
* Stek köttet på hög värme i smör så det är blodigt, ett par minuter på varje sida högst (på andra sidan är det klart precis när du ser att röd köttsaft sipprar upp). Låt vila någon minut
* Servera allt tillsammans och dekorera med björnbär och kokta rödbetsskivor som ger den svart-röda färgen!

Efterrätt: något med hallon, lakrits och choklad förstås!

HAVE FUN

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen