Ugnspannkaka - Serien klassisk vardagsmat


För några väninnor så arrangerade jag på begäran en kurs i gedigen, riktig vardagsmat utan tillsatser och med maximalt näringsvärde över veckan. Den var mycket uppskattad. Lanserar serien på bloggen också. Jag inleder med en bortglömd klassiker som de flesta barn gillar, nämligen ungspannkakan. Går på ett kick och innehåller faktiskt det mesta ett barn behöver om du serverar med färska bär, lingon eller annan hemlagad sylt. Fläsket går att lägga i också om alla tycker om det.

UNGSPANNKAKA - med eller utan fläsk

INGREDIENSER:
4 ekologiska ägg (protein, antioxidanter)
8 dl fullmjölk (gammaldags ekologisk har alla riktiga vitaminer kvar)
4 dl siktat dinkelmjöl (fiber)
1 tsk malet havssalt (bättre än vanligt salt)
50 gram ekosmör (riktigt smör, bra fett för barnen)

Färska eller frysta bär och lite socker
alt
Hemkokt lingonsylt (nyttigt och hållbart) och fräst bacon/rökt lokalt fläsk

GÖR SÅ HÄR:
* Sätt ugnen på ca 200 grader
* Vispa ihop hälften av mjölken med äggen
* Vispa i mjöl, salt och resten av mjölken
* Låt stå 5 minuter
* Ställ in en stor djup plåt i ugnen och smält smöret
* Häll i pannkakan och låt stå i cirka 20-25 minuter tills den svällt upp och är härligt brun på ytan
* Servera med rårörda bär, mjölk alt lingon/bacon

Kommentarer