fredag 25 november 2011

Äkta lussemuffins med saffran, apelsin och mandelmassa

För alla er som inte är så förtjusta i lussebullar - ett alternativ som håller längre!
På allmän begäran lägger jag ut mitt recept på lussemuffins med mandelmassa, apelsin och saffran. Det viktiga är att använda riktiga råvaror såsom smör och inte använda olja eller margarin och andra fuskvägar som brukas i muffinsbranschen. Detta recept går snabbare och är mycket enklare än att baka saffransbröd. De kan också göras som en kaka.

Muffins håller sig fint i ca en vecka i burk och behövs inte frysas in. Jag gör mina muffins i ett amerikanskt muffinstray normalt, då blir de höga och fina. När man gör i pappersformar som här är risken att de inte blir så höga, dock blir det ju fint vid servering.

INGREDIENSER:
100 gram ekologiskt smör
3 dl ekologiskt socker
3 ekologiska ägg
1 apelsin eller 2 msk apelsinmarmelad (min grapefruktmarmelad går utmärkt)
1 pkt mandelmassa 200 gram (svårt att finna helt tillsatsfri men leta)
2 pkt saffran
4 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver (finns numera naturligt men är inte lika bra)
2 tsk vaniljsocker (leta efter äkta vaniljpulver, inte vanillin som är en tillsats)
1/2 dl pärlsocker

GÖR SÅ HÄR (tar ca 40 minuter):
* Sätt ugnen på 200 grader
* Smält smöret, låt svalna något
* Pressa en apelsin, hacka sedan apelsinköttet samt lite av skalet i fina bitar
* Vispa ägg, saffran och socker kraftigt, tillsätt sedan smöret och se till att det är fluffigt
* Blanda under tiden mjöl, bakpulver och vaniljsocker
* Vänd ner mjölblandningen och apelsinmarmelad/apelsinbitarna samt hälften av apelsinsaften - OBS! Vispa inte för kraftigt nu
* Hacka mandelmassa i centimeterstora kuber
* Lägg ca 3/4 av smeten i formarna alternativt en smörad muffinstray
* Ställ in ca 3 minuter i ugnen tills en liten hinna bildats (obs det ska inte vara en yta, bara lite yta)
* Ta ut dem och lägg mandelmassebitarna i smeten, jobba snabbt! (detta gör man för att mandelmassan inte ska sjunka till botten och bara lägga sig längst ned). Lägg sedan på sista delen av degen och strö pärlsocker längst upp
* Ställ in i ugnen ca 15-20 minuter tills de ser fina och höga ut
* Låt svalna på galler med bakduk över

2 kommentarer:

Anonym sa...

thanks for posting.

Fnissi sa...

Tack för receptet! Ungefär hur många blir det?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen