onsdag 9 november 2011

Första jultecknet - husmor kokar grapefruktmarmeladen för citrussäsongen!

Nu börjar nedräkningen mot julen! Ok, det är trist att börja för tidigt men det är helt ok att börja småproducera redan nu. Kan inte låta bli att dricka lite julmust och kanske ändå baka första pepparkaksdegen (ni som följer husmorsbloggen vet att degen håller sig väldigt länge i kylen).

Det finns nu fina, ekologiska röda grapefrukter i affären och jag kokar min populära grapefruktmarmelad med en aning äkta vanilj. Det är en fantastisk morgonmarmelad med hög citrushalt och C-vitaminer och antioxidanter kvar.

Det enda jag har i min marmelad är frukt och socker, det behövs inget annat om du paraffinerer burkarna. Den sylt du köper i affären innehåller mycket mer vatten, geléämnen som pektin och utfyllnadsfrukter.

Ingredienser (ca 6 burkar):
5 röd ekologisk grapefrukt
2 kg socker (varav 1 kg syltsocker)
ev två vaniljstång (det blir vackert med kornen)



Gör så här:
* Skrubba grapefrukterna noga (köp verkligen ekologiska för just citrusfrukter besprutas hårt)
* Skär grapefrukt i små fyrkanter inklusive skal och allt (först skivor och sedan strimlor, därefter kuber). Välj så fint som du föredrar.
* Låt stå i 7 dl vatten över natten i en gryta med lock
* Koka upp och koka sakta i 20 minuter
* Rör i socker och ev en aning skrapade vaniljkorn från en stång
* Koka i ytterligare 20 minuter
* Häll upp på varma burkar (kör dem i diskmaskinen och tajma så att du är klar med disken precis när du ska fylla på)
* Paraffinera direkt (så får du ingen avgång på C-vitamin
* Låt kallna, sätt på locket! Håller sig i ett år i kylen.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

FÖR-julmyset är det bästa julmyset! Tycker fröken Dill som kan tänka sig lite glögg redan nu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen