tisdag 22 november 2011

Spansk lantfrukost: sardinbruschetta och hård getost m porcherat lantägg

En härlig vecka i solen är just avslutad. Vi bor bra och bara på hotell med intressanta restauranger. VA säger du. Jo faktiskt, även Kanarieöarna har ett lantkök med intressanta lokala viner präglade av den vulkaniska naturen, och fantastiska lokala get- och fårostar. Men man får leta, lätt att hitta är det inte. Men några spanska stjärnkockar agerar ändå därnere!

Spanien är ett intressant matland såtillvida att de har ett spännande lantkök med ost, spännande viner (om man tar sig utanför Rioja), olivolja och framförallt - ÄGG. Hela den temprerade lantäggstrenden kommer härifrån! Och ett antal fantastiska Michelinbeprydda stjärnkockar som inspirerar gastronomin över världen. Och däremellan. INTET. Friterad skit. Typ.

Hotellfrukosten på vårt hotell är fantastisk och varje morgon började jag med denna underbara grillade brödbit med godsaker på. De hackade tomaterna serverar de ofta till sina goda torkade skinkor. Här är ett recept på spansk lantfrukost som är rik på Omega 3, antioxidanter och kalcium.

SPANSK LANTFRUKOST

Ingredienser per person
1 ägg
1 tomat
1 sardin (i olja, jag åt färsk men det är svårt i SUECIA)
lite ättika
Smakfull olivolja från första pressningen
Några kaprisar
Hård getost typ Manchego - se upp, den är ofta för mesig i Sverige. Jag åt lokala kanariska fårostar, ofta rökta.

Gör så här:
* Stek eller grilla brödet, lägg på en tallrik
* Ringla över olivolja
* Koka upp vatten och häll i lite ättika. Knäck i ägget helt försiktigt och låt koka ca 5 minuter. Ta upp och lägg bredvid.
* Hacka en tomat i fina bitar, lägg på brödet, lägg på sardin och några kapris

GOD MORGON!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen