torsdag 1 december 2011

Lucka 1: Husmors julkalender för en klimatsmart jul


Leta i lådorna och pyssla!
Ja det är bara att titta ut. Rosor och nävor blommar för fullt i trädgården. Det gäller att vi sparar på jordens energiresurser. Att ta sig tid redan nu och pyssla med barnen, eller kompisar för den delen, är ett bra sätt att ta sig den där tiden att umgås som vi aldrig gör annars. Julen är faktiskt en bra ursäkt för att skippa lite jobb och umgås med dem du tycker om.

Men åk inte och köp pysselmaterial, leta i lådorna vad du har där hemma! Det går faktiskt utmärkt att bara leta i återvinningen, gamla lådor och till och med på kontoret efter saker att använda. Jag blev igen inspirerad av tidningen Isabellas, de hade gjort fina hjärtan och smällkarameller i tidningspapper. Jag försöker undvika lim i allra möjligaste mån då det är mycket kemikalier i men ibland går det inte att utesluta. Här är några tips:

* Gör mobiler av snöre, ståltråd och allt vad du hitta i trädgården
- Häng kottar, ekollon, granris eller löv i små trådar. Det finns ju till och med blommor ute nu att använda. Med ståltråd skapar du en enkel mobil, häng sedan i fina trådar eller gammalt återvunnet trädgårdssnöre.

* Smällkarameller och hjärtan av tidningspapper eller varför inte av gamla utskrifter som blivit över? Spara alltid presentsnören, de kommer till användning vid julpysslet

* Spara gamla yoghurtburkar i plast eller toarullar. Dem kan barnen måla på i starka färger och klipp ut ögon, mun etc och så det blir tomtar. Använd garn och gör hår av.

* Ta gamla kartonger och klipp ut ansiken, gubbar, julbockar eller annat kul och häng i garn

* Gör tomtar av äggkartonger - en klassiker

* Spara fina presentpåsar, de där små och gör små roliga garntomtar och stick i eller fyll dem med silkespapper, granris eller annat fint som sticker upp. Häng i granen.

* Ta fram gamla risiga skålar, såsom uttjänade glas, kantstött porslin, silverskålar eller äggkoppar (dem använder man inte så ofta). Dekorera dem utanpå och sätt i ljus eller mossa/granris. Knyt ett vackert band omkring och stick ner en kanelstång eller stjärnanis.

* Plocka tunna kvistar i trädgården, fläta dem i hjärtan eller fyrkanter.

*Gör juldockor av gamla juldukar eller servetter (man brukar ju ärva tio för många som ligger och skräpar). Gör huvud av en flörtkul eller en garnboll, sätt i ståltråd och gör ett hål i servetten. Gör sedan en klänning av detta.

* Gör en minijulgran och häng små saker i den, typ kottar i sytråd eller små utklippta papperhjärtan

/Husmor

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen