Kyckling i ugn med nystött kardemumma Tenerife


Inspiration från semestern! Så här i juletider brukar jag försöka skapa maträtter som låter sig inspireras av julens kryddor, här nystött kardemumma. Snabbt och lätt på en fredag - och barnen älskar det! Den senaste resan till Teneriffa gav en fantastisk matupplevelse på restaurangen Las Aguas med unge spanske kocken Braulio Simancas (se hans blogg här om du kan spanska) som skapar unika matupplevelser utifrån det lokala kanariska köket i sin gourmetrestaurang.

Tänk att man kan äta så gott på kanarieöarna! Denna rätt är baserad på en lokal traditionell rätt och jag åt den med kanin. Gjorde en kycklingrätt istället. Till detta drack jag ett fantastiskt lätt rödvin från Teneriffa på lokal druva med tydlig smak av den vulkaniska jorden!

KYCKLING I UGN MED KARDEMUMMA
Ingredienser:
4 kycklingfiléer (välj verkligen ekologisk kyckling om du kan)
1 msk smör och 2 msk olivolja
1 dl youghurt
1 lime
2 msk honung
5 msk HEL kardemumma
Lite vegetarisk buljong
ris efter smak
Broccoli (den du ser på bilden kommer från mitt grönsaksland)
Vitpeppar
Valfritt: 1 färsk chili

Gör så här:
* Sätt på ris (koka 10 minuter, låt sedan stå under lock)
* Sätt ugnen på 200 grader
* Stöt kardemumman i en mortel (OBS detta blir godast, går inte med mald kardemumma)
* Värm smör och olivolja till medelvärme i en stekpanna, fräs en matsked av kardemumman och vegetarisk buljong en kort stund utan att den bränns, Peppra med mycket vitpeppar från kvarn. Frivilligt är att ha i en hackad färsk chili.
* Fräs kycklingbrösten snabbt så de får färg
* Lägg kycklingbrösten i en eldfast form och smeta 1/4 av kardemummaröran på dem
* Ställ in i ugnen och ös ett par ggr, låt stå i ca 20 minuter (kontrollera att de är genomstekta, tiden beror på storlek på brösten)
* Pressa i 1/2 lime
* Precis innan du tar ut brösten rör du i youghurt, honung och pressad lime i resten av kardemummafräset och låter det bli varmt. Rör i allt spad från ugnskoket och vispa snabbt.
* Servera med ris, sås och limeskivor, gärna lättkokt broccoli (5 min) till!

/Husmor



Kommentarer