lördag 17 december 2011

Lucka 17: Julköttbullar - gör stor sats inför jul och ät till fredagsmiddag


Fredagsmys - gör stor sats köttbullar redan idag, ät till fredagsmyset och frys in till jul. Barnen hjälper gärna till för att säkra köttbulletillgången! Här har du också lite tips och tricks för att få dem runda och fina.

Igår i Epstein på P1 så pratades det om att alla recept är för små portioner men när man bjuder är det ju ofta för många! Då det är jul och vi ska äta mycket köttbullar så har du här recept på stor sats, du kan också göra dubbel. Reservera några timmar bara för det tar tid att rulla. Men det är kul! Det är dock viktigt med hygienen med köttfärs så barnen måste tvätta händer noga och sätta upp håret. 

Mina barn äter i princip bara köttbullar och helst felix, så jag har jobbat hårt på receptet för att det ska smaka så nära de köpta som möjligt - utan tillsatser! Är det inte komiskt? Men nu tycker min dotter att mina hemlagade är godast! Jag gör dem på potatis istället för skorpmjöl, dä hänger de ihop bättre och blir godare. De blir dessutom glutenfria (ta bort skorpmjölet & porter bara) och laktosfria (ingen mjölk eller grädde och stek i olja om du vill ha dem mjölkfria).

Vill du ha dem vegetariska, gör samma på quorn eller vegofärs. Recept på fiskbullar kommer snart på bloggen.

Jag gör halva utan julsmak för mina kräsna barn och halva med julkryddor, kryddpeppar, porter, lite nejlika, dijon och rödlök gör susen!

JULKÖTTBULLAR, stor sats ca 60 st

Ingredienser:
1 000 gram köttfärs, gärna blandfärs och ekologisk är ett måste tycker jag
1 ägg
2 stora kokta potatisar
2 rödlökar
1 tsk äkta kinsesisk soja
2 msk vegetarisk buljong (köp i hälsokosten eller Biofood som finns ibland på COOP eller ICA)
2 msk socker (ja jag vet men det blir godare!)
Svartpeppar (10 varv med kvarnen), salt (ca 1 msk)

Julsmak:
1 dl porter
2 msk ströbröd
1/2 dl dijon
kryddpeppar (5 varv med kvarnen)
1/2 tsk mald nejlika

3 msk smör till stekning
Ev 6 dl grädde till sås

Gör så här:
* Mosa de kokta potatisarna
* Blanda med ägg, porter, dijon, soja , buljong, ströbröd
* Riv ned löken på ett rivjärn (barnen gillar inte stora lökbitar) och se till att all lökjuice kommer med
* Låt stå ca 5 min
* Peppra och salta till lagom smak. Blanda snabbt ned köttfärsen. GET DIRTY! Ta på handskar eller tvättra händerna noga och blanda om. Du får inte röra för mycket, då blir köttfärsen trådig!
* Värm upp en gjutjärnspanna till medelvarmt (ca 8)
* Ha i riktigt smör, låt det bli nötbrunt
* Låt (kall)vattnet rinna och rulla köttbullarna med händerna, doppa händerna varje gång i kallvatten så blir det lättare att rulla
* Stek bara några st åt gången, se bilden. Det ska vara mycket plats i pannan för att få dem runda. Ha hushållspapper bredvid så att du kan torka av händerna noga och sen hålla i handtaget ordentligt. Skaka pannan lungt i runda rörelser längs pannan hela tiden så blir de runda!
* Lägg dem i en annan panna när de fått färg och häll på grädde som de får koka färdigt i (ev lite soja i såsen också). Gärna lo med ett lock.
* Alternativt stek dem helt färdiga och låt dem kallna ordentligt på en tallrik (har du ett kallt rum kan du ställa dem där). In i frysen så fort de kallnat! Det räcker med påsar eller täta byttor.
* Torka noga ur det som är i pannan och diska av den med kallt vatten (ABSOLUT inget diskmedel i en gjutjärnspanna) så att den är hyfsat ren igen när du ska steka nästa omgång. Slarvar du med detta blir det en bränd, fadd smak.
* Gör om samma procedur för nästa panna.

SMAKLIG FREDAGSMYS! Ät dem på pinne med lite goda tillbehör (se tidigare blogginlägg på glöggtilltugg).
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen