söndag 18 december 2011

Lucka 18: Husmors 3 sorters snabb heminlagd sill


Att lägga in sillen själv är verkligen något som ger resultat, det är så mycket godare. I år gör jag det som tar längst tid, jag har köpt färska sillfiléer som jag ska vattna ur, sedan lägga in och smaksätta före jul. Fördelen är att sillen inte legat i en konservburk som ändå alltid ger en lite ofräschare smak och avsöndrar metall (bara miljöfaktorn är viktig). Annars kan du mycket väl använda inläggninssill. Senast tre dagar före jul är bra, men för inlagd sill tycker jag det blir godare om den får stå någon vecka.

Det snabbaste är att köpa 5-minuterssill, det är ypperligt om du har ont om tid. Lätt och snabbt.

Här har du tre enkla och goda recept på olika sillar för julen. Jag gör en bassill som går att äta som väldigt god inlagd sill och sedan gör jag olika snabba men goda röror till denna bassill. Tricket är att ha MYCKET SOCKER, det är husmorsknepet för godare sill. Jag undviker också som SYNDEN att använda färdig majonäs, det förstör annars fin sill. Vill du ha den majonäsiga smaken, gör din egen! Annars blir rörorna enormt krämiga och fina med creme fraiche.

Bas-inlagd sill
Ingredienser:
2,5 dl socker
1 dl ättika
2 dl vatten
1 burk inläggningssill eller ett paket 5-minuterssill
1 rödlök
10 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn
1 lagerblad

Gör så här:
* Koka upp socker, vatten och ättika. Låt svalna av.
* Ta ut sillen när lagen är kall, skölj sillen och skär i lagom stora bitar
* Skiva löken
* Lägg sill, lök och kryddor i burk och häll på lagen
* Ställ skyndsamt in i kylen
* Låt stå minst tre dagar

* Vid servering: krossa rikligt med kryddpeppar och hacka rödlök och lägg ovanpå sillen på fatet.

Senapssill
Ingredienser:
1 burk creme fraiche
1 sats sill
2 msk socker
1 msk honung
Vitpeppar från kvarn ca 1 tsk
1/2 dl god senap efter smak, gärna stark
1 dillkruka

Gör så här:
* Rör ihop creme fraiche, senap, socker och honung. Låt stå några minuter
* Hacka dillen och lägg i röran, rör om
* Ta fram sillen och skölj bort lök, spad och kryddor
* Lägg upp sill på ett fint fat, sleva upp röran ovanpå

Husmorssill med chili
Ingredienser:
1 burk creme fraiche
2 msk tomatpuré
2 msk sherry
3 msk socker
1/2 tsk torkad chili (peperoncini)
1 kvist bladpersilja, hackad
1 kvist färsk basilika, hackad
Svartpeppar från kvarn
1 vitlöksklyfta, pressan

Gör så här:
* Rör ihop creme fraiche med alla kryddor och socker. Låt stå några minuter.
* Ta fram sillen och skölj bort lök, spad och kryddor
* Lägg upp sill på ett fint fat, sleva upp röran ovanpå

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen