fredag 23 december 2011

Lucka 22: lär av restaurangernas hygienregler i julbordstiderNär julbordet ska fram och tillbaka i kylen under juletid och du lagar mycket mat i köket är det viktigt att hålla en god hygien. Maten utsätts för mer risk när man öppnar kylen ofta och tar fram och lägger in. Samtidigt vill vi ju spara på kemikalier i köket. Det finns mycket att lära av restaurangernas så kallade HAACP-regler, här är några tips att lära sig av i privatköket:

PERSONLIG HYGIEN:
* Tänk på att alla som lagar och tar i maten, även barnen, sätter upp håret (hårnät) och tvättar händerna. * Håret är ju en hög riskfaktor, tvätta det ofta och ha det helst under scharlett eller när!
* Tvätta händerna på totaletten eller badrummet istället för att tvätta i samma ho som du sköljer mat och disk (risken att bakterier sprider sig till maten är hög)
* När du smakar av en maträtt, använd en ny och ren tesked varje gång. Stoppa aldrig tillbaka en sked som du slickat på i en burk med mat som ska förvaras, hållbarheten försämras rejält!
* Tänk på att mat som inte tillagas utan äts rå är mer känslig och var extremt noga med att ha rena händer. Är någon sjuk i familjen, använd handskar.
TILLAGNING:
* Torka av tillagningsytan konstant med en trasa med diskmedel eller såpa på. Se till att byta disktrasan oftare under julen när det råder hög aktivitet i köket!
* Håll separata skärbrädor för grönsaker och kött. Frukt och bär får också en helt egen bräda. Gör desserter först och huvudrätter sedan då risken annars är att det söta tar smak av lök, kål eller liknande
* Städa undan allt och plocka in i diskmaskinen mellan varje rätt
* Plocka fram alla ingredienser och alla verktyg till en rätt innan du börjar så undviker du att med kladdiga händer behöva öppna dörrar och skåp
* Se till att torka av utsatta ytor i form av handtag då och då under julen, där samlas många bakterier
KYLSKÅPET:
* Försök ställa färdiglagad mat på en hylla och hålla råvarorna på en annan hylla.
* Förvara det mesta i glasburkar: du undviker kemikalierna i plasten och glasburkar är oslagbara i att stapla, håller lukt borta och ser trevligt ut! Spara & diska när du köper mat eller köp fina gammaldags
JULBORDET:
* När julbordet stått framme ett tag och alla börjar äta varmt, fråga gästerna om de vill ha mer av: lax, sill, patéer och syltor. Det håller sig absoliut sämst och äts ju först så dem kan du ställa in före det andra.
* Servera sillen i snygga glasburkar, då är det superenkelt att stänga locket och snabbt ställa in dem i kylen
* Sillar klarar sig cirka två veckor efter öppning/inläggning. Samma med chokladtryfflar
* Syltor och patéer klarar sig cirka en vecka om de bara innehåller naturprodukter. Julkorv håller sig en dag eller två.
* När du tar ut och in ur kylen ofta så förkortas hållbarheten
* Det varma kan du värma på en eller två ggr (ex julkorv) men sedan blir det lite riskfyllt. Men du kan också laga mat och ta hand om resterna (se mitt blogginlägg med tio rätter från förra året)
* Allt som har mycket fett i sig, särskilt grädde och feta mjölkprodukter håller sig sämre och klarar absolut inte av infrysning.
* Ostar och korvar däremot håller länge och blir godare om de får stå framme ett tag före ni börjar
* Har du en balkong, eller en farstu eller glasveranda är ett ypperligt sätt att sänka temperaturen nu på vintern och förvara exempelvis skinka, drickor och andra skrymmande, mer okänsliga varor där. Då utnyttjar du naturens kylning utan att konsumera el!!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen