Lucka 7 - Glöggbräserad högrev

Långkok på glögg! En ny matidé från Husmor Lisa och perfekt när du har restslattar från glöggfesten! Har en massa olika delar av ekologiskt Roslagskött i frysen och kom då på idén att det skulle vara gott med ett rykande varmt långkok nu i kylan, kryddat med lite juliga smaker. En egyptisk gryta jag hörde om på radion görs på högrev som kokar länge i kanel och ingefära, detta blir lite åt det hållet. Det doftar underbart i hela huset av detta långkok.

Ingredienser:
1/2 kg högrev eller annat grovt nötkött
50 gram smör
1 msk olivolja
1 msk vetemjöl
5 kryddpepparkorn
10 nejlikor
1 msk malen kanel eller en kanelstång
2 msk tomatpuré
1 morot
1 bit rotselleri
1 lök
En kvist vardera av basilika och bladpersilja, med stjälk
5 dl glögg
5 dl rödvin
5 dl vatten
Ev lite fräst fläsk och smålökar
Salt och svartpeppar.

Gör så här:
* Värm upp en gjutjärnsgryta på spisen
* Lägg i smör och olivolja
* Fräs köttet snabbt så det får yta
* Pudra över mjölet så det löser sig i fettet
* Lägg i resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme länge, minst tre timmar
* Det här går snabbt, sen ska den bara puttra och du kan göra annat!
* Garnera på slutet med rökt fläsk och frästa smålökar. Smaka av med salt och peppar. Klipp över bladpersilja. Servera med ris eller potatis. Eller bara som den är med en klick creme fraiche på toppen.

/Husmor


Kommentarer