lördag 10 december 2011

Lucka 10: Snabbvariant på Nobelmiddagen

SVT:s recept på den härliga Nobelmiddagen finner du här. Har du inte tid att laga hela har jag gjort en snabbvariant på den här på bloggen:

Snabbvariant på Nobelmiddagen:

Plattfisk med svamp, palsternacka och rödvinssås, buljongkokt morot, serverat med örtpotatis med citronsmör och sallad
800 g plattfisk, det du får tag på exempelvis fryst rödspetta går bra
Svamp, torkade trattkantareller
2 palsternackor
1 hackad charlottenlök eller 1/2 gul lök, hackad
1/2 dl vetemjöl
Ett par matskedar smör

- Blötlägg trattkantarellerna i en halvtimme så att vattnet precis täcker dem
- Sila av vattnet och spara
- Skala och skär palsternackorna i smala stänger
- Fräs trattisar med lök i smör tills vattnet gått bort och du får en liten yta, låt kallna
- Lägg smeten mellan två filér och tryck ihop, vänd dem i mjöl
- Lägg fisken på en bädd av palsternackor
- Baka i ugn 170 grader till 45 grader i innertemperatur på 35 grader
- Ta ut fiskarna, låt palsternackan stå kvar tills den är gyllenbrun
- Stek snabbt i smör så att de får en yta

Buljongkokt morot
4 små morötter
1 bit rotselleri
1 lök
Bladpersilja
Timjan
Lagerblad
Vitlöksklyfta
Råsocker och salt

- Skala morötterna och lägg dem i en kastrull med rotselleri, lök, timjan, lagerblad och vitlök. Lägg i en nypa socker och salt. Koka mjuk.

 Salladsblandning, ekoligisk färdigsköljd (= fint och mindre tid)


Rödvinssås
Portvin
Rött vin av fruktig sort
Trattisvatten
Schalottenlök
Morot
Rotselleri
Arrowrot (vetemjöl)
Salt
1-2 klickar smör

- Rosta schalottenlök och morot i kastrullen tills löken börjar få färg. Häll sedan på portvin och vin. Reducera vinet till hälften. Blanda sedan i selleri och trattisvattnet, sjud upp såsen. Skumma noga. Sjud en halvtimme och reducera ner såsen till hälften. Sila såsen genom en sil. Salta och peppra. Red såsen med arrowrot utrört i lite vatten till lämplig konsistens. Blanka av såsen med en klick smör vid servering (den får då inte koka).
Potatis
Delikatesspotatis
Salt

Citronsmör
Smör, rumstempererat
Fint rivet skal och pressad juice av citron

- Vispa mjukt smör med citronskal och citronjuice.

Örter
Strimlad bladpersilja
Plockad dill, små knippor
Skuren gräslök
Fint hackad schalottenlök
Flingsalt

- Skrubba potatisen och koka dem i salt. Blanda sedan potatis med citronsmör, lök och örter.

Vid servering:
Servera fisk med morot och ugnsbakad palsternacka. Tillsammans med sallad samt rödvinssky och kokt örtslungad citronpotatis.

VINTIPS:
Drick ett kraftigt vitvin, exempelvis en utan eksmak, en lagrad bourdeaux, ett vitt spanskt eller varför inte ett rött bourgogne? Gärna en finessfull pinot noir, det skulle jag dricka.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen