Tio recept på resterna från julmaten - allt från drömskinka till lövbiffswok med rödkål

Släng inte resterna från julbordet. Här är mina klassiska recept på hur du tar hand om resterna från julmaten. Men framåt annandagen börjar jag ofta bli lite trött på julsmakerna så det är bra att ta in lite nya kryddor i recepten, gärna italienskt eller asiatiskt. Dessutom är vi lite trötta på mäktig mat (kanske dags för nyårslöften). Det som absolut inte är fräscht längre slänger jag i komposten - och bidrar till nästa års grönsaksodlingar.

Här är tio recept på råvarorna som nu finns hemma i stora mängder:

1. Hirams drömskinka - en klassiker
4 pers
Skinka blir det ofta över och den är god på smörgås ett tag men snart vill man ha något annat. Då blir det drömskinka. Curryn gör att man får en annan stil på maten.
Ingredienser
12 skivor julskinka
3 msk sherry
3 dl grädde
4 msk ketchup
Curry, ca 2 tsk

Ris, parboiled eller råris (går också bra med cous cous)

Gör så här:
* Koka ris eller cous cous
* Lägg skivorna skinka i en ugnsform. Häll över sherry och låt stå en stund.
* Rör ihop grädde, ketchup och curry i en bunke, häll över
* In i ugnen ca 20 min på 200 grader, ungefär tills det är en fin yta på rätten
Barnen gillar det också!

2. Köttfärssås på julkorv och nötfärs
I Italien kokar de ofta en pastasås på just salciccia som är färsk korv inte helt olik julkorv. Detta inspireras jag av och gör en god pastasås med kött.

4 pers
Ingredienser:
200 gram nötköttfärs
200 gram julkorv
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 burk hela tomater eller 4 färska tomater
2 msk tomatpuré
1 persiljekvist
timjan
1 klick smör och 1 msk olivolja
örtsalt och svartpeppar

Spaghetti

Gör så här:
* Hacka och fräs löken, 1 vitlöksklyfta och moroten i olivoljan till det är mjukt
* Lägg i smör, värm upp och fräs köttfärs och hacka sönder, fräs tills den fått yta
* Fräs julkorven i en annan gryta så den får lite stekyta
* Häll i detta och tomatburken, alt hackade tomater, persiljekvist samt tomatpurén
* Låt puttra minst en halvtimme på låg värme
* Krydda med timjan, pressad vitlök, örtsalt och svartpeppar

Servera med spaghetti och parmesan.

3. Sillgratin
Sill blir det ofta över för mig, alla äter massor men jag älskar att göra sill så det blir massor över. Den vanliga inlagda kan man faktiskt göra en sillgratin på lik jansson men inte lika mycket hantverk! Gammal ost finns ofta i mängder hemma efter julen och alla sorter går bra!

Ingredienser, 4 pers
200 gram inlagda sillbitar
400 gram potatis
200 gram rotselleri
2 lökar
3 dl grädde
Riven ost, ca 3 dl
1 dl vitvin
Olivolja
Svartpeppar

Gör så här:
* Skiva lök i ringar och skär potatis och rotselleri i tunna skivor
* Varva i en gratängform med olivolja: potatis, lök, rotselleri, grädde, ost och sill
* Häll på vitvinet överst och sist riven ost

* Sätt in i ca 20-30 minuter på 200 grader (lägg på folie om det bränns på toppen)
* Känn efter när potatisen är mjuk, då är den klar

4. Laxpasta
Lax blir av någon anledning mycket över, man fokuserar på sillen. Då gör jag följande rätt med välkomna italienska smaker. Vissa barn gillar det väldigt mycket, parmesan på hjälper!
Ingredienser
4 pers
* Ca 300 gram kallrökt lax
* En röd paprika, skuren i små tärningar
* En burk hela tomater (eller färdig tomatsås)
* Saften från en halv citron
* 1/2 dl vitvin
* En halv kruka persilja
* En vitlöksklyfta

Gör så här:
* Sätt pastan på kokning
* Fräs laxen och paprika i olivolja en kort stund
* Häll på vin och tomater, låt koka på medelvarmt i 10 min
* Sista minuten, pressa i vitlök
* Färdigt, klipp över persilja och häll i citron
* Gott med parmesan över tycker jag. Det går att skvimpa i lite grädde på slutet men just nu undviker jag det efter julens excesser....

5. Grönkålssoppa
Grönkålen används ofta som dekoration på skinkan men den är ju otroligt nyttig och god. Så jag gör denna soppa eller grönkålspesto till spaghetti (se recept tidigare i bloggen)

Ingredienser:
Ett knippe grönkål
2 msk grönsaksbuljong (Lantsoppa, se tidigare inlägg)
1 msk soja
1 dl grädde eller havregrädde
1 msk sherry
vatten

Gör så här:
* Koka grönkålen i vatten så det precis täcker, koka cirka 10 minuter
* Häll i buljong, soja, mjölk eller grädde
* Kör med handmixer och ha i sherry
* Servera! Kanske med varma smörgåsar gjorda på vörtbröd med cheddar i ugnen

6. Köttwok med rödkål
Denna rätt fungerar bra vare sig du har färsk eller kokt rödkål. Kryddorna och smaken fungerar bra i en wok med det söta och lite starkt som tillägg.

Ingredienser 4 pers
400 gram lövbiff
1 lök
4 dl rödkål
2 msk soja
2 msk sherry
2 msk honung
1 chili
1 vitlök
cashewnötter
solrosolja

Gör så här:
* Skär lövbiff i tunna strimlor
* Skär lök, chili och vitlök i smala strimlor
* Hetta upp en wokpanna, häll i oljan
* När väldigt hett, häll i lövbiff och woka tills köttet har en stekyta
* Häll därefter i chili, lök och vitlök, woka en stund till
* Sist i med rödkålen och låt den få stekyta
* Smaka av med sherry, honung och soja (smaka av och anpassa smaken)
* Salta och peppra, servera med ris

7. Köttbullar i kryddig tomatsås
Om ni mot förmodan får köttbullar över vilket oftast inte inträffar, är ett tips att servera dem med kryddig tomatsås på italienskt-amerikanskt vis. En fantastiskt god rätt som är en variation på de vanliga köttbullarna.

Ingredienser, 4 pers
ca 20 köttbullar
1 burk hela tomater eller färska tomater, ca 6 st
1 msk tomatpuré
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 chili (för vuxna)
1 dl vin
persilja, basilika, timjan, oregano, mejram, riven muskotnöt och svartpeppar
Olivolja och smör
1 msk socker

Gör så här:
* Fräs lök (och chili) på låg värme i olivolja till den är mjuk
* Häll i vin, tomater alternativt skålla de färska, skär i tärningar och låt rinna av i sil
* Häll i tomatpuré och koka på låg värme i en halvtimme minst
* I slutet, häll i alla kryddor och smaka av efter lämplig smak
* Smaka av med socker samt koka köttbullarna i såsen i cirka 10 minuter

Servera med spaghetti och parmesan
8. Fettucine alfredo variation
Alla goda ostar, vad gör man om man inte hinner äta upp dem? Ostkanter går att göra mycket på, de går att göra ny ost på eller varför inte en ostfondue? Men min favorit är denna ostsås som passar på alla sorter och som visserligen inte alls är särskilt nyttig. Men o så god.

Ingredienser, 4 pers
Ca 3 dl riven ost
Ca 100 gram rumstempererat smör
Ca 1 dl grädde
Svartpeppar, ett stänk sherry
Pasta, helst bandspaghetti till 4 pers

Gör så här:
* Ta fram smöret en timme före tillagning
* Koka pastan enligt anvisningar
* Blanda smör, riven och mosad ost med en gaffel
* När integrerat, häll i grädde och mosa lite till
* När pastan är klar, häll av vatten och häll i pastan i röran, rör tills såsen har smält
* Peppra, salta och smaka ev av med lite sherry
* Garnera med valnötter, ruccola eller hackade tomater exempelvis. Vill du ha mer grönsaker i, blanda i bladspenat samtidigt med oströran.
* Servera genast!!

9. Köttgryta med rökt korv
En husmorsklassiker, denna var jag med och tävlade med i årets hemmakock och fick ett hedersomnämnande. Det är mycket gott att avsluta en köttgryta med lite fräst, rökt korv och det brukar man ju ha lite över av efter julbordet! Annars håller sig rökt korv ganska länge, flera månader.

* Sätt en järngryta på 5:an och låt stå en stund, sätt sedan upp till 7:an och lägg i en rejäl klick smör och 2 msk olivolja.
* Låt det bli ljusbrunt och fräs sedan 400 gram högrev så det får färg. Peppra massor när det fräser.
* Skala en lök, en morot och en rejäl bit rotselleri och häll i.
* Pudra över 1 msk vetemjöl och en rejäl klick tomatpuré, pressa tre vitlöksklyftor i och rör om, låt gotta in sig.
*Häll på 3 dl rödvin (spara gärna rester i flaskorna, det kan stå ett bra tag och användas som matlagningsvin) och en burk HELA tomater eko (köp inte krossade, i dem har alla näringsämnen försvunnit) samt någon dl vatten så det täcker köttet.
* Häll i 2 lagerblad, timjan och en kvist bladpersilja med stammen kvar samt ett par skedar lingonsylt.
* Låt sjuda på låg värme i 2-3 timmar medan du vräker dig i TV-soffan, gå ner och rör en gång i timmen.
* Kyl av i kallt vatten i diskhon och ställ in i kyl/frys.
* När du ska servera, koka ris/potatis el nudlar som tillbehör. Fräs några morotsbitar, några små hela lökar, lite rökt smörgåskorv samt några nävar kantareller och häll i grytan, häll i en dl lingon, krydda extra med färska eller torkade örtkryddor och färsk persilja. Salta efter smak.

10. Sallad på rödkål, ruccola och vörtbrödskrutonger
De här krutongerna är goda, du kan göra fler och spara till olika sallader.

Ingredienser, 4 pers:
3 dl färsk rödkål, strimlad
1 påse ruccola
2 skivor vörtbröd
Örtsalt, persilliade (fransk krydda, alternativet är finhackad persilja och en vitlöksklyfta)
Svartpeppar
2 msk smör
Olivolja
Väl lagrad balsamico
Hyvlad parmesan

Gör så här:
* Skär brödet i små kuber
* Värm upp en panna på medelhög värme
* Häll i smör och olivolja samt kryddor och stek fyrkanterna tills de är gyllenbruna
* Låt svalna av på ett hushållspapper
* Strimla rödkål och blanda med ruccola
* Gör en dressing på 3 delar olivolja och en del balsamico samt örtsalt
* Ringla dressing över, blanda om och hyvla ordentligt med paremsan över
* Ta ett varv med pepparkvarnen

Kommentarer