Årets kock-tema - Hängmörad ryggbiff med rotselleribakelse på roquefort samt rosékokt rödbeta

Husmor lagar ofta ryggbiff, här är en ödmjukt, något enklare, favoriträtt här hemma på Resarö. Både rödbetan och det röda köttet med den krämiga rotselleribakelsen gifter sig fint med ett undanlagt, vällagrat strävt rödvin exempelvis en bordeaux. Roquefort-osten sätter en sista sprätt på smaklökarna!
Ryggbiffen
Ingredienser:
4 bitar fint hängmörad SVENSK ryggbiff
50 gram ekologiskt svenskt smör
1 msk cognac
Svart och vitpeppar i kvarn
Havssalt
Gör så här:
* Ta fram köttet ca 1 timme före tillagning ur kylen, stänk på lite cognac
* Ca 5 minuter före stekning, sätt en gjutjärnspanna (köp en gammal på loppos!) på ca 5:an på spisen
* Salta och peppra biffen ordentligt
* När pannan stått ett tag, lägg i smöret. När smöret är nötbrunt, höj till 7:an och stek ca 2 minuter på ena sidan. Vänd och stek precis så kort att det börjar komma upp köttsaft. Ta av biffen och låt vila ett par minuter.
Rödbetan
Ingredienser:
4 rödbertor
3 dl rosé eller annat vin
1 tsk örtsalt
Vällagrad, äkta balsamico
Gör så här:
* Skala och skiva ca 4 rödbetor
* Koka dem ca 15-20 minuter i vinet
* Ta upp dem, salta och ringla över balsamico
Rotselleribakelsen
1/2 huvud rotselleri
Ca 100 gram roquefort (eller annan ädelost men ta inte en alltför krämig)
1 dl ekologisk grädde
Örtsalt, vitpeppar
Gör så här:
* Ugnen på 225 grader
* Skiva rotsellerin i åtta st cenitmetertjocka skivor och skala sedan varje bit (lättare, tips!)
* Mosa roquefort och blanda i en skål slarvigt med grädden, använd gaffel
* Peppra och salta
* På en plåt eller i ett ugnsfast fat, lägg en skiva rotselleri, bred på röran och lägg sedan den andra rotselleriskivan ovanpå
Servera allt tillsammans och njut. Ev färsk timjan på.
Smaklig spis.
/Husmor
Kommentarer