söndag 22 januari 2012

Årets kock-tema - Hängmörad ryggbiff med rotselleribakelse på roquefort samt rosékokt rödbeta

Husmor Lisa är en av några officiella matbloggare som ska följa Årets kock och den råvara som kockarna har fått skapa sina fantastiska recept på är hängmörad ryggbiff från Gotland. Vi får se ryggbiff med rökt märg, eller varför inte med rödbeta, savoykål och anjovis? Eller en ryggbiff med lök, rakt av. Men vilken lök... ska bli spännande att se dem laga till rätterna på onsdag, kom tillbaka till husmorsbloggen om du vill se mer!

Husmor lagar ofta ryggbiff, här är en ödmjukt, något enklare, favoriträtt här hemma på Resarö. Både rödbetan och det röda köttet med den krämiga rotselleribakelsen gifter sig fint med ett undanlagt, vällagrat strävt rödvin exempelvis en bordeaux. Roquefort-osten sätter en sista sprätt på smaklökarna!

Ryggbiffen
Ingredienser:
4 bitar fint hängmörad SVENSK ryggbiff
50 gram ekologiskt svenskt smör
1 msk cognac
Svart och vitpeppar i kvarn
Havssalt
Gör så här:
* Ta fram köttet ca 1 timme före tillagning ur kylen, stänk på lite cognac
* Ca 5 minuter före stekning, sätt en gjutjärnspanna (köp en gammal på loppos!) på ca 5:an på spisen
* Salta och peppra biffen ordentligt
* När pannan stått ett tag, lägg i smöret. När smöret är nötbrunt, höj till 7:an och stek ca 2 minuter på ena sidan. Vänd och stek precis så kort att det börjar komma upp köttsaft. Ta av biffen och låt vila ett par minuter.

Rödbetan
Ingredienser:
4 rödbertor
3 dl rosé eller annat vin
1 tsk örtsalt
Vällagrad, äkta balsamico

Gör så här:
* Skala och skiva ca 4 rödbetor
* Koka dem ca 15-20 minuter i vinet
* Ta upp dem, salta och ringla över balsamico

Rotselleribakelsen
1/2 huvud rotselleri
Ca 100 gram roquefort (eller annan ädelost men ta inte en alltför krämig)
1 dl ekologisk grädde
Örtsalt, vitpeppar

Gör så här:
* Ugnen på 225 grader
* Skiva rotsellerin i åtta st cenitmetertjocka skivor och skala sedan varje bit (lättare, tips!)
* Mosa roquefort och blanda i en skål slarvigt med grädden, använd gaffel
* Peppra och salta
* På en plåt eller i ett ugnsfast fat, lägg en skiva rotselleri, bred på röran och lägg sedan den andra rotselleriskivan ovanpå

Servera allt tillsammans och njut. Ev färsk timjan på.

Smaklig spis.


/Husmor

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen