söndag 1 januari 2012

Dagen efter-pasta med rostade tomater, rökt ost och bladgrönt

Så här på nyårsdagen är det gott att äta något salt och mastigt men efter allt ätande över jul och nyår är det väl ändå dags att äta vegetariskt!? Kroppen behöver tillskott på salt men också magnesium och kalcium som man lätt tappar av när man dricker för mycket och äter onyttigt. Här är den perfekta pastan för en sådan dag!

Rökt ost är en fantastisk deliktess från södra Italien som kan vara svår att få tag på - men det går utmärkt att använda  mozarella, parmesan och lite rökessens (rökessens innehåller inga tillsatser faktiskt).

Ingredienser, 4 personer:
Ekologiska tomater, gärna plommontomater eller körsbärstomater
1/2 dl olivolja av finaste kvalitet
2 klyftor vitlök
En rejäl bit rökt ost (alt mozarella och parmesan samt rökessens)
En påse ekologiskt bladgrönt, gärna blandning av färsk spenat, ruccola och mangold för att få i hela magnesium och antioxidant-utbudet
Svartpeppar från kvarn, örtsalt eller flingsalt
1/2 pkt spaghetti

Gör så här:
* Sätt ugnen på 150 grader
* Skär tomaterna i lagom stora bitar och lägg på en plåt, ringla över olivolja och kläm över vitlöken med vitlökspress
* Låt stå i ugnen ca 15-20 minuter
* Koka under tiden upp vatten och koka pastan angiven tid
* Skär under tiden osten i kuber, ca 1 cm (parmesanen rivs på grova delen på rivjärnet)
* När pastan är klar, häll av vatten och rör ned allt från ugnsplåten.
* Blanda snabbt i osten men rör inte för mycket, se bara till att det är jämt fördelat med ostkuber i kastrullen. Sättt på locket och låt stå ca 5 minuter.
* Rör sist ned rikligt med bladgrönt, vispa om och häll upp på djupa tallrikar. Rikligt med svartpeppar från kvarn och örtsalt. Svulla!


/Husmor

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen