Rökt ost är en fantastisk deliktess från södra Italien som kan vara svår att få tag på - men det går utmärkt att använda mozarella, parmesan och lite rökessens (rökessens innehåller inga tillsatser faktiskt).
Ingredienser, 4 personer:
Ekologiska tomater, gärna plommontomater eller körsbärstomater
1/2 dl olivolja av finaste kvalitet
2 klyftor vitlök
En rejäl bit rökt ost (alt mozarella och parmesan samt rökessens)
En påse ekologiskt bladgrönt, gärna blandning av färsk spenat, ruccola och mangold för att få i hela magnesium och antioxidant-utbudet
Svartpeppar från kvarn, örtsalt eller flingsalt
1/2 pkt spaghetti
Gör så här:
* Sätt ugnen på 150 grader
* Skär tomaterna i lagom stora bitar och lägg på en plåt, ringla över olivolja och kläm över vitlöken med vitlökspress
* Låt stå i ugnen ca 15-20 minuter
* Koka under tiden upp vatten och koka pastan angiven tid
* Skär under tiden osten i kuber, ca 1 cm (parmesanen rivs på grova delen på rivjärnet)
* När pastan är klar, häll av vatten och rör ned allt från ugnsplåten.
* Blanda snabbt i osten men rör inte för mycket, se bara till att det är jämt fördelat med ostkuber i kastrullen. Sättt på locket och låt stå ca 5 minuter.
* Rör sist ned rikligt med bladgrönt, vispa om och häll upp på djupa tallrikar. Rikligt med svartpeppar från kvarn och örtsalt. Svulla!
/Husmor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar