måndag 23 januari 2012

Imorgon kväll börjar det - det blommar på tallriken i Årets kock

Från och med imorgon och hela året framöver kan ni läsa om Årets kock på Husmorsbloggen. Tänk vilken spännande resa att få följa dessa fantastiskt hängivna matpersonligheter hela året. Här presenterar jag nu alla rätterna och mina tankar när jag läser dem. Alla har de vackra blommande tallrikar med mycket fokus på nordiska kryddor och lokala ingredienser. Alla använder de olika delarna i ryggraden. Imorgon träffar vi dem när de packar upp sitt kök och då har jag många frågor, välkommen in och läs på bloggen redan imorgon kväll om du vill vara med bakom kulisserna.

Daniel Engellau, Lux Stockholm, Stockholm
Finalrätt: Nystekt ryggbiff med majrovskräm, fettemulsion och rökt märg
Den här rökta märgen och majrovskrämen är ju bara så intressant. Att tallriken blommar så fint är också verkligen en husmorsfavorit. Ska bli så spännande att se när han dekorerar.

Albin Wessman, Adam & Albin Matstudio, Stockholm
Finalrätt: Svensk biffstek med lök
- Här var det olika varianter på lök, inlagd, friterad och brynt och framförallt blev jag förtjust i potatiscreme med granbarksost! Min nya favoritost från Jurss mejerier.

 Fredrik Lagberg, Görvälns slott, Järfälla
Finalrätt: Gotländsk hängmörad biff och rödbetor med toppmurklor, ansjovis, pressad savoykål, dill, gräddfil och kryddpeppar
Oj anjovis till rött kött, låter helt fantastiskt. Dessutom kryddpeppar, det  kan ge en fin husmanskänsla. Husmors drömkombo rödbetor och rött kött - gjort till en vacker rödbetsblomma. Själv gjorde jag nyligen rödbetsravioli kokt i rosévin till oxfilé. Fredrik har också gjort en puré på rödbeta, det har jag funderat på hur man gör. Den här sticker ut!

Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
Finalrätt: Gotländsk hängmörad oxrygg Bordelaise serverad med rotfrukter från Skags gård
Fint gjord med backtimjan som verkar vara en populär ingrediens! Det är en nordisk kryddört som passar fint i rabatterna, den odlar jag mycket av. Gillar verkligen hans rotfrukter som är lite inlagda före de är bakade, och som bildar ett vackert mönster. Bordelaise, mm. Alla använder alla delar och märgen är ju det godaste. Dessutom är det rotselleri skurna i fina stänger! Det gillar husmor. Korven ser också otroligt god ut, ska bli så spännande att se hur han hinner med detta.

Leo Frodell, Pontus!, Stockholm
Finalrätt: Biff med korv, äpple, kål och lök
Svenska ingredienser, äpple och kål är ju en fin kombo. Jag som är fullkomligt galen i terriner ser fram emot kålterrinen på olika kålsorter, hoppas kunna lära mig den. Till rökt lök. Nej denna är också en favorit.

Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Stockholm
Finalrätt: Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta. Det här är ändå min favorit, se så vackert. Jag älskar alla färger och det rökta märgsmöret ska jag prova att laga själv snarast! Med pepparrot och senap som ger nordisk hetta, briljant. Lokal fest. Varför använda chili? Majrovan med äpelmust, det brukar jag också koka i. Och sedan löken med timjan. Vilken inspiration.

1 kommentar:

Mats sa...

Vad skall man säga, matpoesi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen