onsdag 25 januari 2012

Vinnarreportage: Klas Lindberg är årets kock!

Juryns motivering löd att "Klas Lindberg med tre välkomponerade rätter vinner titeln Årets kock och får den Gastronomiska Akademins mejerimedalj i guld. Så här glad blev han och fick ta emot medaljen från H K H Prins Carl Philip. Husmor stod längst fram vid scenen och med tanke på vilken rolig och glad person Klas verkar vara så blev det helt galet framme på scenen. Eskil höll nästan på att åka av scen när Klas blev alldeles galet glad. Prins Carl Philip var lite lurig och höll på beskedet en stund. Silver gick till den andre kocken som hade rökt märg på dagens biff: Albin Wessman på Restaurang Lux.
Hummerjubel
När han kom tillbaka från jurybedömningen av sin kötträtt på dagen såg han lite brydd ut då hans bearnaise med krasse hade spruckit - men blev ju toppen! Man hörde att det inte var någon fara med såsen, Anders Dahlbom såg verkligen ut som att det smakade otroligt gott och lugnade Klas. Är det inte alltid så att alla ambitiösa personer ser minsta lilla fel? Hans sås låg på en kniv bredvid och såg helt ok ut, även om den kladdat ut på sidorna och Klas fick torka frenetiskt för att det skulle se bra ut


Klas jublade när han fick reda på att han skulle få laga hummer. När Anders och Fredrik frågade honom vad han mest önskade var det skaldjur.

Hans varma hummerrätt var en fin kombo med blomkål - precis vad jag hade velat ha - och ingefära. Han har råstekt en hummer och penslat den med ingefära, till detta en blomkålspuré, picklad blomkål och äpple. Såsen måste jag testa - brynt smör med rostade hasselnötter, soja och champagnevinäger...

Vackra pressade vintergrönsaker i ljusgrönt, orange och vitt
Jag älskar verkligen färgerna ljusgrönt, orange och vitt i grönsakskompositioner. Här ser vi Klas stå och lägga ut sina fina pressade vintergrönsaker, det är morot, fänkål och spetskål! De är sammanpressade med citron och socker samt hummerspad.

Han hade också en fin liten hummermajo på tallriken.Klas Lindgren får nu bli medlem i Föreningen Årets Kock. Här på scenen ser vi ett antal prominenta medlemammar ur juryn och i föreningen.
Karin Fransson, Anders Dahlbom och Malin Söderström

Efter en fantastisk dag pustade vi Årets kock-bloggare ut en stund under pressträffen och lyssnade på en lycklig Klas som tog emot gratulationer från vänner och familj. Det var en otrolig dag och jag är så proppfull av matinspiration och idéer inför nästa år att jag redan har nog för bloggen för ett år framöver. Bara en planerad djupdykning i rödbetor med Fredrik Lagberg på Görvälns slott. Eller att röka märg. Eller att börja öva på olika terriner. Och tusen uppslag till.

Massa nya idéer från Sveriges bästa kockar. Jag kommer att bevaka Årets kock och delta i aktiviteter som skildras på bloggen under 2012 med Årets kock. Dessutom är ju temat Det svenska matarvet som ligger Husmor Lisa varmt om hjärtat. Nu ska jag öva på Klas Lindgrens rökta märgsmör och självklart ska jag prova de pressade vintergrönsakerna. Stort grattis, Klas!

Jag ville hem till barnen så det blev ingen bankett men Årets kock 2002 Andreas Hedlund som också bor härute i Vaxholm stod för att laga över 900 rätter till Sveriges främsta inom mat. Det blir en intervju med honom imorgon. Löjromskulorna som de äter just nu på banketten är inte att leka med!


Klas Lindgrens vinnarcheck.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen