Vinnarreportage: Klas Lindberg är årets kock!
Hummerjubel
När han kom tillbaka från jurybedömningen av sin kötträtt på dagen såg han lite brydd ut då hans bearnaise med krasse hade spruckit - men blev ju toppen! Man hörde att det inte var någon fara med såsen, Anders Dahlbom såg verkligen ut som att det smakade otroligt gott och lugnade Klas. Är det inte alltid så att alla ambitiösa personer ser minsta lilla fel? Hans sås låg på en kniv bredvid och såg helt ok ut, även om den kladdat ut på sidorna och Klas fick torka frenetiskt för att det skulle se bra ut
Klas jublade när han fick reda på att han skulle få laga hummer. När Anders och Fredrik frågade honom vad han mest önskade var det skaldjur.
Hans varma hummerrätt var en fin kombo med blomkål - precis vad jag hade velat ha - och ingefära. Han har råstekt en hummer och penslat den med ingefära, till detta en blomkålspuré, picklad blomkål och äpple. Såsen måste jag testa - brynt smör med rostade hasselnötter, soja och champagnevinäger...
Vackra pressade vintergrönsaker i ljusgrönt, orange och vitt
Han hade också en fin liten hummermajo på tallriken.
Klas Lindgren får nu bli medlem i Föreningen Årets Kock. Här på scenen ser vi ett antal prominenta medlemammar ur juryn och i föreningen.
Karin Fransson, Anders Dahlbom och Malin Söderström |
Massa nya idéer från Sveriges bästa kockar. Jag kommer att bevaka Årets kock och delta i aktiviteter som skildras på bloggen under 2012 med Årets kock. Dessutom är ju temat Det svenska matarvet som ligger Husmor Lisa varmt om hjärtat. Nu ska jag öva på Klas Lindgrens rökta märgsmör och självklart ska jag prova de pressade vintergrönsakerna. Stort grattis, Klas!
Jag ville hem till barnen så det blev ingen bankett men Årets kock 2002 Andreas Hedlund som också bor härute i Vaxholm stod för att laga över 900 rätter till Sveriges främsta inom mat. Det blir en intervju med honom imorgon. Löjromskulorna som de äter just nu på banketten är inte att leka med!
Klas Lindgrens vinnarcheck. |
Kommentarer