Klas Lindbergs lök var friterad i klarat smör - inte i olja

Här är ett tips från Årets kock 2012 Klas Lindberg - att fritera i smör. Han har alltså smält smöret och låtit saltet & det vita sjunka (ta bort detta). Sen värmer han på det, exakt hur han gjorde vet jag inte.

Det var en väl bevarad hemlighet som såg lite lurig ut när han avslöjade för oss matbloggare kvällen före. Friteringen blir mustigare och godare. Riktigt bra tips, det ska jag prova som är lite känslig för friteringar.

Här är recepetet på löken, ändra bara friteringen:




Frasig lök

2 silverlökar, delade på mitten
smör
14 små gula lökar, skalade
3 dl kalvfond
½ dl crème fraiche
2 msk fint skuren gräslök
salt och svartpeppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl panko ströbröd, rostat
1 msk plockad backtimjan
olja till fritering

Stek silverlöken hårt i smör, baka möra i ugnen, 160° i 20 minuter.

Sjud de hela små lökarna möra i kalvfond. Plocka ur innanmätet av lökarna och mixa slätt med silverlök och crème fraiche. Smaka av med gräslök, salt och peppar. Fyll lökarna och dubbelpanera i panko blandat med timjan.

Vid servering: Fritera gyllene i olja, 160° och salta.

Kommentarer