måndag 16 januari 2012

Pinot Noir med Ibericosalami och tomathack som i Spanien, rostad paprikaröra och squashpengar

Konrad Pinot Noir från Marlbourough, Nya Zeeland. En sådan där närmare bubblig, sotig men tunn hallonsmakande pinot noir. Svart etikett var rätt!
Jag tycker att lätta rödviner med finess såsom bourgogner, pinot noir generellt, spanska priorat och norditalienska är fullkomligt undervärderade i Sverige och det är underligt med tanke på hur mycket charkuterier och fläsk som ingår i vårt eget kök! Nä, i Sverige ska vinerna vara tunga men det skapar både huvudvärk och gör att matens finess är svårare att ta upp om de serveras till fel mat. De spännande tunna rödvinerna med smak av lavasten från Kanarieöarna jag drack på semestern är grymma.
Måste verkligen berömma COOP PRIMA för deras fina olika spanska torkade spanska korvar och skinkor. Elegant! Alla fyra sorterna har en egen karaktär och det givna tillbehöret är ju förstås paprika. Chorizo Iberico, Salchichon Iberico, Ibericoskinka och Lomo Iberico, den sista var nog den bästa.

Husmor som älskar spanska bondköket serverar detta med färska hackade tomater i spansk fruktig olivolja och vitlök som man gör i Spanien! Här gäller det att skära fina kuber, husmorsspecialitet.
Jag lägger också till husmors rostade paprika-röra. Paprikan passar utmärkt till de spanska korvarna som innehåller mycket paprika och vitlök (se recept nedan). Gjorde också fina små basilikastekta squashlantar. Till det ett gott bröd som ingår i PRIMA-serien samt provning av olivolja.
Tomat är inte en höjdare till vin men så här med pinot noir funkar det bra och salamis och vin skapar en symfoni i munnen.
Spansk tomathack till pata negra
Ingredienser:

2 färska tomater
1 msk olivoilja
1 vitlöksklyfta, pressad
Gör så här:
  • Skär tomaterna i fina, fina tärningar med skal (ja här ska skalen vara med!)
  • Blanda med olivolja och vitlök
Squashpengar

Ingredienser:
1 squash (finast om du hittar de ljugröna italienska)
1 msk olivolja
10 blad basilika
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
* Skiva squash jämnt i ca ½ cm smala skivor
* Fräs på låg värme länge i olivolja och en pressad vitlöksklytfa och hackad basilika
/Husmor

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Vilka bra tips! Jag gillade särskilt den goda chorizon - beroendeframkallande!
Tycker fröken Dill

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen