Till Merlot: svart balsamicokokt 5-timmars högrev med bea

Bordeaux – St Emillion från Chateau Saint André Corbin.

St Emillion kommer från en del av Bourgogne där man blandar i mycket Merlot i vinerna. Ett slott som varit i samma familj sedan andra världskriget. Merlot ger en fruktigare och mindre sträv karaktär även om vinet fortfarande är ett köttvin.
Det kräver att maten kanske har något mer kraftig, bärig smak och behöver inte lika mycket krämighet som övriga bordeauxviner. 2009 var ett utmärkt år för just St Emillion. Vinet kan passa med lite speciella kryddor. Det har också en lätt vaniljton (lätt) och lite choklad så ni som gillar att stoppa choklad i såser har här ett bra vin att servera till!
Den klassiska bean är inte helt lätt, dragon har en speciell smak och vinäger är tufft med vin. Men här får dragonen spela fint med merlot. Prova gärna också till ätter med rödvinssåser och bär, exempelvis björnbär eller körsbär för det finns sådana toner i vinet. Bär kan annars krocka med ett riktigt strävt köttvin men Merlot är bra med bär.
Ett bra köttvin för oss som gillar att experminetera för merlot tillåter dig lite mer än andra bordeauxer. Jag gjorde ett 5-timmars långkok i ugn med äkta balsamico. Det här blev en SVART rätt med en fantastisk must. Sjukt italienskt för det är bara olivolja och balsamico. PRIMA:s underbara balsamico gjorde susen men varning – det här kan du inte göra om du fuskar och inte köper ÄKTA vällagrad balsamico, den har fått den där lite trögflytande och söta smaken. Det är dyrt men värt det just till kött. Annars kommer den bli sur.
COOP PRIMA har också en prima bearnaise. I princip utan konstigheter, bara sås.

Svart 5-timmars långkok i ugn med äkta balsamico och bea
Ingredienser:
500 gram högrev med mycket fett
1 dl olivolja av hög kvalitet
1 dl balsamico av fin kvalitet
3 dl rödvin

Gör så här:
  • I en järngryta, fräs högreven i olivoljan så att du stänger alla fibrer runt om
  • Häll på vin och balsamico. Sätt i en ugnstermometer så att mitten hamnar på det innersta.
  • Låt stå på 100 grader i fem timmar eller mer tills köttet har svart fin yta och är trådigt inuti. Ös då och då.
Servera med en bearnaise. Här serveras det som plockmat i små portionstallrikar.

TACK Antipod och COOP PRIMA! Det här var kul.



/Husmor

Kommentarer

Anonym sa…
Hej,

Verkar jätte-gott med köttet! En liten fråga från en amatör, termometern vad ska den visa när det är klart?