måndag 13 februari 2012

Alla hjärtans dagmiddag: het tomattimbal och skön zuccinitimbal i hjärtform, serverat med parmaros och rosa smetana

För att laga en bra kärleksmiddag får maten inte ta för mycket tid, den ska vara vacker men lätt så man orkar med motion efteråt och den ska skapa en het atmosfär! Jag älskar ju timbaler, det är ganska krångligt men här skapade jag en enklare variant av Husmors klassiska gröna och röda. Den ena med lite manligt sting och den andra svalt grön med bra smakhöjd från rostad vitlök och parmiggiano. De gick hem hos äkta maken. Du kan servera med en ros av rökt lax, hyvlad tomat eller parmaskinka.

Jag använde inte timbalformarna utan gamla hjärtformade kakformar till de här små gynnarna.

Redan min första pojkvän fick en middag i rosa och rött på 80-talet, inspirerad av en kokbok skriven av en hollywoodfru på temat "Romantiska middagar". Klart man ska laga romantiskt! Kolla också på mitt inlägg om romantisk mat: http://www.husmorlisa.blogspot.com/search/label/romantisk%20middag

Till detta rekommenderar jag det vin man ska dricka i Parmaregionen: en LAMBRUSCO. Du hörde rätt. Just nu finns det två i ordinarie sortiment på Systembolaget, den här är bra: Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (nr 94952). Men de borde ta in fler. Rött, bubblande passar perfekt till denna lätta rätt och sätter er i fin stämning! Vill du absolut inte dricka detta går det bra även med rosa champagne.

Du behöver:
Hjärtformade timbalformar (tips annars är att göra dem i Le Creusets hjärformade ugnsskålar)
En griptång
Stavmixer

Ingredienser, 2 pers (OBS)
1 ägg
1 dl grädde
1 msk smör
1/2 burk tomatsås med basilika av någon god sort du gillar
1 tsk torkad chili (peperoncini, jag hade egen från sommarens odlingar)
1 tsk örtsalt
10 basilikablad
1/2 zuccini
1 knipplök eller silverlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 dl parmiggiano
4 msk smetana
1/2 msk sherry eller portvin.
Svartpeppar

Gör så här:
* Sätt ugnen på 150 grader
* Koka upp en stor gryta med vatten (ca 3 liter)
* Blanda 1 ägg och 1 äggula (spara vitan till maräng) och blanda med grädden. Svartpeppra.
* Skiva zuccini, lök och vitlök, fräs i olivolja tills de har en rostad/ljusbrun karaktär
* Kör tomatsåsen och basilika med stavmixer tills det är passerat, blanda i peperoncini. Vänd ned halva ägg/grädde-röran. Salta.
* Låt zucchinifräset kallna och kör sedan med stavmixer, blanda ned parmesan och resten av äggblandningen. Salta med 1/2 tsk örtsalt.
* Smöra timbalformarna, lägg ned smeten.
* Sätt in en djup plåt, häll försiktigt ned det kokande vattnet (använd inte glasögon då ser du inget och bränner dig). Ställ ned formarna i vattenbadet så att de är täckta till 2/3. Låt stå i ygnen i ca en halvtimme eller till de är fasta och fina.
* Ta ut timbalerna i formen med en griptång (det ångar starkt ur ugnen), vänd dem upp och ned, banka på dem. Pilla ut lite försiktigt direkt på tallriken (du kan forma i efterhand). De kan serveras ljumna.
* Rör ihop smetanan med en msk tomatsås och smaka av med sherry eller port.
* Lägg parmaskinkan i en ros och lite sås bredvid, gärna med en grön grönsak. Svartpeppra.

/Husmor

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Åh, vad fint!

Till något helt annat. Jag kan inte glömma din spännande skjörbjuggsört. Om den växer där du bor borde den kunna klara inre Roslagen också? Du råkar inte ha några frön över?

Undrar fröfanatikern fröken Dill

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Jamen absolut! Bor ju i södra Roslagen. Du får gärna lite frön, har en del kvar. Den är perenn! Maila mig på lisa@radarkommunikation.se så kan vi bestämma något, Lisa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen