torsdag 16 februari 2012

Tantfika: mandelkubb serveras till kaffe med nötig smak

Kaffeprovare! Kaffe innehåller nästan dubbelt så många smaknyanser som vin, runt 800 st. Är du kaffeälskare som jag tar du säkert tillfället i akt att dricka det svarta guldet i alla möjliga situationer. Prova att mala bönorna precis innnan du tillagar kaffet, det blir en enorm skillnad. Det enda du behöver är en kaffekvarn och har du ingen elektronisk kan du köpa en gammal i trä på loppis, det är bra träning för armen. Bara doften när du mal är en upplevelse!

Jag har här skapat recept till Löfbergs Lilas utvalda bönor baserat på de smaknyanser jag upplever i kaffet. Först ut är Kharisma, ett kaffe med klara toner av marsipan, cederträ och aningen citrus.

Till kafferepet: En kopp brygg-kaffe på Kharisma, serveras med klassisk mandelkubb med vanilj och apelsin

Damma gärna av mormors fika-koppar. Kubben serveras på kakfat därtill.

















Det är inne att vara tant och hemmapysslandet når oanade höjder. Ordna en tantfika hemma! Jag plockar upp en bortglömd favorit ur Sju sorters kakor – mandelkubben! Jag har bakat den med vanilj och apelsin för att matcha Kharismakaffets arom. Mitt råd är att dricka detta kaffe utan mjölk – om du kan hålla dig. Prova också gärna kaffet till mörk choklad.
MANDELKUBB med vanilj och apelsin

Ingredienser, till 20-25 kubbar
5-10 bitermandel
1 dl mandelmjöl
100 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl yoghurt, filmjölk eller gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
Saften av ½ apelsin
3 msk vaniljsocker (på äkta vanilj) eller skrapa två vaniljstänger
5 dl vetemjöl
½ dl pärlsocker och ½ dl hackad sötmandel

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 grader (ordinär ugn)
  • Ta ut smöret ur kylen ½ timme före bakning
  • Riv bittermandel
  • Rör smör och socker poröst (gärna i bakmaskin)
  • Tillsätt ägg, gräddfil, hjorthornsalt, riven bittermandel och mandelmjöl. Rör sist ned mjölet.
  • Forma till en bulle och skär i bitar, eller klicka ut bullar på smord plåt. Forma dem till rektanglar.
  • Strö på pärlsocker och mandel
  • Grädda i cirka 10 minuter, håll koll på dem så att de ser lagom gräddade ut.


/Husmor
t.

3 kommentarer:

Backtobasic sa...

Har sån tur att min bästa kompis bakar kubb,gammalt recept efter sin mamma och mycket på en höft.Nybakade med kall mjölk, MUMS !

Lisa sa...

Hej! Var med & TÄVLA om en ”My Little Cupcake” på min blogg ♥
http://muzicmecupcake.blogg.se/2012/february/tavling-i-samarbete-med-sockerflinga.html

Kramis ♥

Mian sa...

Låter mumsigt! Mandelmjöl? Är det = mald mandel?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen