Pasta Pesto med rostad vitlök - kör en vegetarisk måndag

Husmor tävlar med färdigmaten i min serie SLOW IS FAST. Köp inte färdig pesto, det smakar inte samma. Att göra en egen pesto tar ett par minuter jag är nästan nere på 1 minut med lite vana. Då vi är lite känsliga för rå vitlök i familjen så rostar jag den först, det adderar fem minuter men det görs ju under pastakokandet. Förresten, gör som i Italien - där står man och vaktar pastagrytan och smakar av så att den är perfekt. Lämna den aldrig.  
Vill du så kan du också köpa min ruccolapesto i min webbutik Finaste av Lisa.

Idag är det måndag och då brukar vi äta vegetariskt för att uppmärksamma grönsakerna i vår köttälskande familj. Barn gillar pesto, gör den gärna på cashewnötter så blir det en mildare smak. Tänk här på att välja råvarorna med omsorg, en bra pesto ligger mycket i vilken olivolja och parmiggiano du väljer. Denna måltid innehåller en bra laddning antioxidanter, Omega 3, fibrer, kalcium och C-vitamin.

Ingredienser, 4 pers
1 kruka basilika eller två om de är ynkliga (KRAV-märkt förstås, eller SNART hemodlad - första krukan är sådd)
1 dl kallpressad olivolja extra vergine med fruktig smak
2 dl riven parmiggiano reggiano (äkta 24 månaders)
1/2 dl pinjenötter eller cashew
2 vitlöksklyftor
Stänk ekologisk citron
Svartpeppar från kvarn, 1 tsk örtsalt
Valfri pasta till 4 personer

Gör så här:
* Skiva vitlöken
* I en liten kastrull, värm lite av olivoljan på medelhög värme och fräs vitlöken tills den är lätt gyllene (klarar ni rå vitlök så kan ni pressa den direkt i och skippa detta moment)
* Blanda detta med basilika, resten av olivoljan och nötterna. Kör till en röra med stavmixer.
* Blanda med parmiggiano och citron, salta och peppra i önskad mängd och blanda i varm pasta direkt i kastrullen.
* Vill du inte vara vegetarisk smakar detta utmärkt med parmesanstekt kyckling, rökt lax eller en fin kokt skinka

Hur snabbt går det inte att laga riktig mat?

/Husmor

Kommentarer