måndag 20 februari 2012

Pasta Pesto med rostad vitlök - kör en vegetarisk måndag

Husmor tävlar med färdigmaten i min serie SLOW IS FAST. Köp inte färdig pesto, det smakar inte samma. Att göra en egen pesto tar ett par minuter jag är nästan nere på 1 minut med lite vana. Då vi är lite känsliga för rå vitlök i familjen så rostar jag den först, det adderar fem minuter men det görs ju under pastakokandet. Förresten, gör som i Italien - där står man och vaktar pastagrytan och smakar av så att den är perfekt. Lämna den aldrig.  
Idag är det måndag och då brukar vi äta vegetariskt för att uppmärksamma grönsakerna i vår köttälskande familj. Barn gillar pesto, gör den gärna på cashewnötter så blir det en mildare smak. Tänk här på att välja råvarorna med omsorg, en bra pesto ligger mycket i vilken olivolja och parmiggiano du väljer. Denna måltid innehåller en bra laddning antioxidanter, Omega 3, fibrer, kalcium och C-vitamin.

Ingredienser, 4 pers
1 kruka basilika eller två om de är ynkliga (KRAV-märkt förstås, eller SNART hemodlad - första krukan är sådd)
1 dl kallpressad olivolja extra vergine med fruktig smak
2 dl riven parmiggiano reggiano (äkta 24 månaders)
1/2 dl pinjenötter eller cashew
2 vitlöksklyftor
Stänk ekologisk citron
Svartpeppar från kvarn, 1 tsk örtsalt
Valfri pasta till 4 personer

Gör så här:
* Skiva vitlöken
* I en liten kastrull, värm lite av olivoljan på medelhög värme och fräs vitlöken tills den är lätt gyllene (klarar ni rå vitlök så kan ni pressa den direkt i och skippa detta moment)
* Blanda detta med basilika, resten av olivoljan och nötterna. Kör till en röra med stavmixer.
* Blanda med parmiggiano och citron, salta och peppra i önskad mängd och blanda i varm pasta direkt i kastrullen.
* Vill du inte vara vegetarisk smakar detta utmärkt med parmesanstekt kyckling, rökt lax eller en fin kokt skinka

Hur snabbt går det inte att laga riktig mat?

/Husmor

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen