fredag 2 mars 2012

En latte på mörkt och köttigt kaffe - till en skinksmörgås på kokt cottoskinka och Almnäs tegel-ost, samt en timjan-pestosås
Jag fortsätter min kaffeprovning av Löfbergs Lilas hela bönor. Nästa kaffe är också gjort på de finaste kaffebönorna Arabica och är odlade i Central- och Sydamerika samt Östafrika. Crescendo är mörkt och mustigt, det har nästan en lite ”köttig” smak varför det är ett utmärkt kaffe att dricka till mat – exempelvis en smörgås med ost och skinka. Dessutom är det bra till varm mjölk, gör en espresso och fyll på med skummad, varm mjölk.
Jag fick också en förnimmelse av örter och provade kaffet med en rätt starksmakande ört, timjan på vilken jag gjorde en pesto-sås. Det blev sensation i munnen och till detta kaffe går det bra att ha mycket smaker.
Jag har valt att servera detta till en smörgås med italiensk, kokt cotto-skinka med lite kryddörter på kanten. Vanlig svensk, kokt skinka av hög kvalitet går också fint. Vi äter mycket rökt skinka i Sverige men jag slår ett slag för den milda och fina smaken i en kokt, särskilt till kaffe. Ett tips är också att prova den här kaffesorten till mjölkchoklad, det gifter sig fint i munnen.
SMÖRGÅS PÅ KOKT SKINKA, ALMNÄS TEGEL OCH TIMJANPESTO
Ingredienser, 4 smörgåsar:
4 skivor rostat surdegsbröd av finaste kvalitet
4 skivor kokt skinka
100 gram ost av gruyèretyp (Almnäs Tegel är en sådan som görs i Hjo vid Vätterns strand) alt. en lagrad herrgård
1 kruka timjan
1,5 dl fin olivolja
1 äggula
1 tsk äppelcidervinäger
Örtsalt, vitpeppar
Något bladgrönt för dekoration exempelvis vattenkrasse

(Det blir över av timjansåsen men den håller sig två veckor i kyl för nya smörgåsar, eller utmärkt till kött/fisk-rätter)
Gör så här:
* Ta fram ägget ca en halvtimme före tillagning, separera sedan gula och vita
* Rosta brödet
* Skär osten i tjocka skivor med kniv (inte osthyvel)
* Kör timjankvistarna med olja i stavmixer (ta bort eventuella större kvistar som inte blir söndermalda)
* I en större skål, rör äggula med vinäger. Droppa långsamt i timjanpeston i äggulan och rör hela tiden. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
* Arrangera smörgåsen med ost, skinka, något bladgrönt och timjansåsen överst.


/Husmor

1 kommentar:

marie sa...

Mums Lisa! Önskar att du bodde här, då skulle jag komma över...ser så enkelt och gott ut! Har du en spalt med i Isabellas, du är ju fantastiskt duktig, heja!! Hade gärna sett lite mer av dig i tv-rutan men det kommer säkert. Hoppas det går bra med hus och snart trädgård så att den kan förevigas i ett vackert reportage. Det längtar jag efter, då kanske man kan tigga till sig en god kopp kaffe för det är du nog expert på då!! ha det jättegott och härlig helg.
Kram
marie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen