Fläskkotlett med kappa från Gotland, panerad med hårdost/surdegsbröd samt ris kokt med majrova och rotselleri

En underbart saftig fläskkotlett med fin fettkappa från Gotland hittade jag i affären. Riset är kokat i vitt vin och med fint fint hackad majrova och rotselleri (skapar en lite pepprig smak) samt lite vattenkrasse på slutet. Upplagt som en tribute till bäste Mats Melander som jobbar på med vår matgrupp! Timbalringen åkte fram.

Jag brände lite tomat med balsamico och vitlök. Är otroligt svag för det amerikansk-italienska köket och fläskkotletter med italienska smaker fick jag ofta när jag bodde i New York. Osten i paneringen gör att det blir extra gott, jag hade en fin hårdost på komjölk från Jämtland men en pecorino, parmiggiano eller svecia skulle också funka.

INGREDIENSER, 4 pers
4 fläskkotletter (helst med kappa)
Vitpeppar
1 ägg, 1 msk mjölk
1/2 dl vitt mjöl
1 skiva surdegsbröd
1 dl riven hård vällagrad ost
vitpeppar
2 msk smör
1 msk salt och vitpeppar

Riset
3 dl parboiled ris
2 dl vitt vin
1 msk örtsalt
1  msk olivolja
2 lökar
2 majrovor
5 cm rotselleri
1 påse vattenkrasse

Tomatsås
2 dl tomater, färska hackade eller hela i burk
1 tsk balsamico, vällagrad
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker

Gör så här:
* Ta fram kotletterna en stund före tillagning så de är rumstempererade
* Koka riset enl instruktioner på förpackningen
* Skär rotfrukterna och lök i små, små kuber, fräs på låg värme i olivolja
* Blanda ägg med lite mjölk, vispa och lägg på en tallrik
* Lägg mjöl på en annan tallrik, peppra och salta i mjölet. Peppra hårt med vitpeppar
* Riv ost och riv surdegsbrödet (på ett rivjärn, det får gärna vara lite gammalt)
* Doppa fläskkotletterna först i mjöl, sedan ägg och sist panering
* Låt pannan bli ordentligt varm
* Stek kotletterna på varje sidag ca 3 minuter i smör på medelhög värme, lägg på locket när de fått fin färg
* Häll i vin på rotfrukterna och blanda ned riset. Låt vinet försvinna på låg värme.
* Låt tomat, balsamicov, vitlök och socker koka ned till rätt fast massa, nästan bränna ihop
* Lägg upp riset i en timbalring på tallriken, lägg tomatröran på fläskotletten. Dekorera med vattenkrasse och ringla olivolja kring. Peppra!


/Husmor





Kommentarer

Lisa sa…
Hittade precis din blogg tack vare tidningen Isabella. Så inspirerande och härligt för en annan husmor ;-) Kommer tillbaks och läser mer en annan dag.
Lisa/Lisas trädgård