fredag 16 mars 2012

Husmor Lisa på besök hos Paul Bocuse - gåslever, franska ostar och Beaume de Venise

Nu pågår uppladdningen inför svenska lagets insats i Bocuse d'Or, kock-OS. Det går att följa kockarna dagligen på Sveriges hemsida där det i nästa vecka 20-21 mars avgörs vilka europeiska länder som får tävla i OS 2013. Gillar man detaljer så rapporterar de allt om råvaror och material.

I somras var vi på en underbar mat- och vinresa i Borgogne, Rhonedalen och Schweiz. Vi stannade i Lyon och en självklar dröm för varje matfantast är att äta på Paul Bocuse, det kändes som ett måste. Här står jag i köket, ungefär 20 minuter före denna bild var köket fullt med mat och 13 kockar, vips så var allt bortstädat! Har aldrig sett maken till liknande. Spana också in ostbrickan, ett måste på varje fransk restaurang (oj vad vi kan bli bättre här i Sverige vi som har så många fina gårdsostar).


 
Vi åt inte riktigt den klassiska menyn, vi valde fritt men vi missade inte den fantastiska uppfriskaren, en sorbet på beaujolais, ska testas hemma. Sen åt vi en halstrad gåslever med romindränkta russin. Det coola är att maten på Paul Bocuse ser ut som mat. Inget annat! Precis husmors filosofi, det franska köket. Det är inga konstiga upplägg och portionerna är rätt rejäla. Smakerna och råvarorna är fantastiska.

Till detta dracks en riktig unik goding som inte alltid är så lätt att få tag på: Beame de Venise, ett vitt kraftigt vin som passar perfekt till gåslever och russin. Det ligger en flaska i källaren för ett fint tillfälle, annars finns det ett på Systembolaget: Muscat de Beaumes de Venise (nr 8181)

Till huvudrätt valde vi inte den klassiska kycklingen från Bresse, utan en kalvstek med rotfrukter och stekt kalvbräss. Så här enkelt och snitstigt serverades den. Till detta drack vi en Bourgogne förstås.

Ostarna ser du ovan, då var man i princip färdig för räkning och båda barnen hade somnat i de enorma fåtöljerna. En och annan fransk dam tittade snett. Annars brukar jag förespråka att gå på riktiga stjärnkrogar med barnen, servicen är på toppnivå, även till barnen och dessutom är det så långt mellan borden så man stör ingen! Barnen lär sig lite stil och klass. Barnen fick en specialtrancherad kyckling som snittades upp av tre servitörer vid bordet.

Efterrätten var en enorm avdelning som dukades upp för varje bord och togs bort med ilfart när man var klar. Jag är så sjukt svag för de där små smultrontartletterna så en sådan orkade jag ändå äta. Annars fanns i princip allt på detta bord!

/HusmorInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen