Kaffeprovning: Gräddig citronglass till ett kaffe på Jubileum
Jag är en hädare som alltid beställer mitt kaffe TILL desserten
när jag äter ute. Kaffe och dessert passar fint ihop tycker jag, missa inte
upplevelsen.
När jag smakar favoriten Löfbergs Lila Jubileumsblandning nymald från
bönor så tänker jag omedelbart att den är så finessfull med aningen citrusarom att det skulle gå att
prova till ren citrus. Kaffet har en fin sötma som gör det utmärkt till
dessert. Med den här glassen som baseras på mycket sötma och grädde passade
kaffet succéartat. Prova!
CITRONGLASS
(Du behöver
helst en glassmaskin av något slag)
Ingredienser,
4 pers:
3 äggulor
(spara alltid vitan – gör gärna små citronmaränger att dekorera med)4 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron och 1 lime
Gör så här:
· Separera gulor från vitor (använd en kniv och
hacka ett snitt i mitten av ägget). Spara vitan och använd till maräng eller
stek som ägg.
· Vispa ihop gulorna med socker och hälften av grädden.
Värm i kastrull på låg värme (ca 4-5) och rör konstant tills blandningen tjocknar.
Ställ kastrullen på diskbänken så kallnar den snabbast.
· Tvätta citron och lime noga (köp helst
ekologiska när du ska använda skalen, det sker otroligt mycket besprutning på
citrus), riv skalet på minsta delen av rivjärnet (undvik att ta med det vita
för då blir det beskt).
· Pressa ur saften. Tillsätt skal och saft till äggblandningen
när den är kall.
· Vispa resten av grädden tjock och vänd ned utan
att röra för mycket.
· Kör i glassmaskin enligt instruktionerna på din
maskin. Har du ingen maskin kan du ställa in blandningen i frysen och rör varje
halvtimme tills den har stelnat.
/Husmor
Kommentarer