torsdag 1 mars 2012

Sportlovets varma macka på jämtländska ostar, serveras med timjanfräst squash och söta päron

Varma mackor var utmaningen på Fusion Food och eftersom jag precis varit i matlandet Jämtland där jag rekat lokalproducerad mat så inspirerades jag till den här, perfekt efter en dag i backen och serveras med fördel till en mörk öl eller ett glas gluewine. Inspirationen till att göra en fluffig fyllning med ost på mackan kommer från en klassisk Welsh Rarebit. Jag vispar dock allt innan och lägger in den i ugnen. Den här smörgåsen gjorde jag på en roquefort-ost från Kittelbergets gårdsmejeri samt en otroligt stark och god vit caprin/blandat med komjölksost som heter Randers från Skärvångens bymejeri. En hård getost eller en parmiggiano går också bra.

Till detta serverar jag en squash fräst i olivolja och timjan samt fint skivade päron som jag ringlade fin maskrossirap från Åre Mathantverk över, det gifte sig otroligt fint i munnen. Det går bra med honung eller annan typ av sirap också!

SPORTLOVSMACKA, 4 pers
4 skivor vitt surdegsbröd
2 dl riven hårdost med mycket smak
1 dl mosad blå mögelost
1 ägg
1,5 dl grädde
1 klick riktigt smör (jag använde Ovikens gårdssmör)
2 msk sherry
1 tsk örtsalt samt några varv med svartpepparkvarnen
1 squash
1 msk olivolja
Några timjankvistar
1 mjukt päron
Lite honung eller sirap

Gör så här:
* Skiva squash och fräs i olivolja på låg värme tills den har lite ljusbrun yta, repa lite färsk timjan över
* Vispa grädden lätt så den blir lite fluffig
* Mosa ned roquefort i grädden och vänd ned hårdost samt ägg, sherry. Peppra och salta.
* Rosta surdegsbrödet lätt i rosten så det får lite yta
* Lägg skivorna på en plåt, bred smör på brödet, häll sedan på oströran med en sked
* Grilla i i ugnen tills de är gyllenbruna
* Skiva päronet i tunna skivor
* Lägg upp squashen ovanpå mackan, lägg päron bredvid och ringla över sirap

Härligt lov!

/Husmor

2 kommentarer:

Robert M sa...

För mig som är matautist så känns som att det saknas ett steg. Vad gör jag med oströran? Jag antar att den ska på brödet, men i vilket steg?

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Hej Robert! Ja det har du rätt i! Tack för tipset. När du rostat brödet lätt så brer du på smör och sedan oströran. Sen in i ugnen. Därefter lägger du på squashen. Tusen tack för feedback.
Husmor

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen