Heta räkor med sotad blomkål, vårlök för HP-veckan

Jag har fått i uppdrag att skapa ett tisdagsrecept baserat på HP Sauce, en gammal klassiker som jag verkligen gillar och som passar till mycket mer än pyttipanna.... Den här veckan är den så kallade HP-veckan då jag och några andra matbloggare tar fram varsitt recept. Första steget för mig när jag fick frågan var naturligtvis att se över ingredienslistan och den kändes väldigt naturlig med bl a tomat, tamarind, ättika, dadlar och rågmjöl.
Den syrliga fruktiga och svarta smaken kändes direkt som att den skulle passa till blomkål, jag vet inte varför. Sagt och gjort, här är mina heta räkor med sotad blomkål och vårlök. En hyfsat snabb vardagsrätt med djup och hetta. Jag använde min torkade peperoncini från i somras, köp gärna riktig italiensk torkad chili i större flagor. Räkor är nyttig mat med mycket kalcium och andra mineraler - men köp de svenska bästa du för vi behöver inte importera räkor!

Ingredienser, 4 personer
Tid cirka 40 minuter
600 gram svenska färska eller frysta räkor (köp aldrig scampi eller andra importerade räkor)
1 blomkålshuvud
2 knipplök eller 4 vårlökar
1 vitlökklyfta
1/2 grön färsk chili av valfri styrka
1/2 dl olivolja
1 dl HP Sauce
1 tsk torkad chili peperoncini
Havssalt med hickorysmak
Valfritt ris ex parboiled kokat med dill
En kruka persilja

Gör så här:
* Skala räkorna
* Koka riset
* Skär blomkålen i knippen genom att skära av stammen inifrån och dela i små buketter
* Skär vårlöken i avlånga stänger (skölj efteråt) och hacka den gröna delen i små strimlor
* Skär vitlök och grön chili i små bitar
* Värm en panna till riktigt het
* Sota blomkålen så den blir riktigt svart och bränd runt om (bränn utan fett i pannan)
* Häll på ca 1 msk HP Sauce och 1 msk olivolja, strimla över torkad chili & salt
* Lägg ett lock på och låt stå en stund
* Värm upp en ny panna till hög värme, lägg i olivolja och fräs chili och vitlök en minut
* Lägg i räkorna samt den vita delen av vårlöken och fräs dem ca 3 minuter
* Häll på resten av HP Saucen och blanda med blomkålsfräset
* Lägg upp med ris och klipp över färsk persilja

Du kan också beställa min egen bar-b-quesås, inte riktigt likadan och gjort på lokala tomater, beställ i min webbutik Finaste Lisa.

Kommentarer

Kerstin sa…
Hej!! Jag har fått receptet och väntar med spänning, ska bli riktigt roligt detta :) hoppas nu någon annan tar chansen och vinner detta på FB :)
Kerstin
Anonym sa…
Chokladtossig? titta gärna in i min chokladvärld! :)
Kerstin sa…
Chokladtokig - ja och mat och bakning :) köket är poesi :)
Imorgon ska jag laga heta räkor som här :)