Lördagsmat - Rödvinsbräserad oxkind med fänkålsmos & limesmetana
Fänkålsmoset har en bas av rotselleri men passade också fint för att fräscha till hela anrättningen.
Du kan också köpa mina långkok i retur-glasburk, bra basvara att ha i kylskåpet, de finns i min webbutik Finaste av Lisa.
Ingredienser, 4 pers:
Tid: 6 timmar (utan ansträngning)
1/2 kg oxkind eller mer
1 msk smör
1/2 flaska rött vin
1/2 liter kalvfond (hemkokt, jag har i frysen)
timjankvistar
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
4 vitpepparkorn
2 msk balsamico
svartpeppar
1 tsk arrowrot
Tjocka bladpersiljekvistar
1 fänkålsstånd
1/2 rotselleri
1 dl grädde, 1 dl vatten
1 lime
1 dl smetana
vitpeppar från kvarn
Gör så här:
* Ta ut köttet från kylen och låt vila
* Värm upp en gjutjärnspanna och när den är värm, lägg i smöret och timjankvisten. Stek köttet runt om så att det får en fin yta. Fräs med löken med skal i halvor, morot, persilja, pepparkorn, lagerblad och rotselleribit. Häll på balsamico och låt fräsa, därefter vin och kalvfond.
* Låt puttra under lock långsamt i ca 5 timmar, häll på ytterligare vätska om det behövs
* Skiva fänkål och rotselleri och koka cirka 15 minuter långsamt i grädde och lite vatten, peppra och salta efter smak och kör i mixer till ett mos. Håll varmt under lock i grytan.
* Ta upp de stora grönsaksbitarna
* Sila spadet och låt koka ned separat en stund. Justera med salt och peppar samt red av med lite arrowrot
* Riv limeskal på ett rivjärn. Blanda i med salt och vitpeppar i smetana.
* Servera med oxkind, limesmetana och en klick mos bredvid.
Vintips: Till detta fungerar ett strävt rött exempelvis en Bordeaux alldeles utmärkt med den lilla syran från fänkål och lime och den feta oxkinden. Alternativt ett annat strävt Cabernet Sauvignon.
Kommentarer