lördag 21 april 2012

Lördagsmat - Rödvinsbräserad oxkind med fänkålsmos & limesmetana

I mitt tillfälliga två kvadrats-kök är långkoken en räddning. Hittade fin oxkind i butiken och gjorde en rödvinsbräserad sådan med en limesmetana och ett fänkålsmos. Det syrliga rundade av den fina feta smaken på oxkinden och därarv passade det finemang till ett strävt rött franskt vin.

Fänkålsmoset har en bas av rotselleri men passade också fint för att fräscha till hela anrättningen.



Ingredienser, 4 pers:
Tid: 6 timmar (utan ansträngning)
1/2 kg oxkind eller mer
1 msk smör
1/2 flaska rött vin
1/2 liter kalvfond (hemkokt, jag har i frysen)
timjankvistar
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
4 vitpepparkorn
2 msk balsamico
svartpeppar
1 tsk arrowrot
Tjocka bladpersiljekvistar
1 fänkålsstånd
1/2 rotselleri
1 dl grädde, 1 dl vatten
1 lime
1 dl smetana
vitpeppar från kvarn

Gör så här:
* Ta ut köttet från kylen och låt vila
* Värm upp en gjutjärnspanna och när den är värm, lägg i smöret och timjankvisten. Stek köttet runt om så att det får en fin yta. Fräs med löken  med skal i halvor, morot, persilja, pepparkorn, lagerblad och rotselleribit. Häll på balsamico och låt fräsa, därefter vin och kalvfond.
* Låt puttra under lock långsamt i ca 5 timmar, häll på ytterligare vätska om det behövs
* Skiva fänkål och rotselleri och koka cirka 15 minuter långsamt i grädde och lite vatten, peppra och salta efter smak och kör i mixer till ett mos. Håll varmt under lock i grytan.
* Ta upp de stora grönsaksbitarna
* Sila spadet och låt koka ned separat en stund. Justera med salt och peppar samt red av med lite arrowrot
* Riv limeskal på ett rivjärn. Blanda i med salt och vitpeppar i smetana.
* Servera med oxkind, limesmetana och en klick mos bredvid.

Vintips: Till detta fungerar ett strävt rött exempelvis en Bordeaux alldeles utmärkt med den lilla syran från fänkål och lime och den feta oxkinden. Alternativt ett annat strävt Cabernet Sauvignon.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen