fredag 13 april 2012

Mitt nya jobb som mattant - på måndag blir det hemgjord majo i remouladsåsen på skolan!

På Rydboskolan i Åkersberga bakas bröd varje dag
Jag har fått ett fantastiskt fint uppdrag att tillfälligt arbeta i köket på Resarö skola under en månads tid! Jag ska laga maten och i dag var första dagen på mitt nya jobb - jag ska bli mattant! Och vilka trevliga kollegor jag har. Jag ska använda den här tiden till att se om jag kan laga mat från grunden till samma budget, med stor respekt för den tid det tar att laga mat för 500 barn. Men mina kollegor på skolan ska ha all cred, alla mina nya idéer första dagen togs emot med väldigt positiv inställning! Så roligt!
Idag beställde vi därför 30 kg potatis som ska skalas till nästa fredags köttfärssoppa så att vi inte använder färdigskalad. Det är ju så att potatis förlorar mycket i näring särskilt vitaminer när den ligger kokad eller skalad.

Då jag var på Arla Guldko-galan, ofta kallad matbranschens Oscar, i fredags och blev inspirerad av närliggande Rydboskolan i Åkersberga som trots ganska svåra omständigheter i ett trångt och gammalt kök, har skapat något nytt och fick priset BÄSTA MATGLÄDJESKOLA. De bakar bröd varje dag till 350 elever. De lagar mat från grunden och har en fin salladsbuffé, något som min nya arbetsplats också verkligen har (bland annat med fina rödbetor och fetaost).

I Rydbosskolan gör de ofta hemmagjord hummus, något jag faktiskt funderade på att jag måste göra när jag var i köket idag. Problemet uppstod att vårt kök inte har någon större mixer. Jag ska ta med mig min på måndag. På måndag är det panerad fisk med grädfilsås. Jag ska göra egen majonäs (de brukar använda färdig) och så ska vi prova och se om det går hem hos barnen och om det går in i budget. Hemma gör jag egna fiskpinnar också men det väntar jag lite med, det är väldigt nytt för mig att jobba i skolkök. Men följ gärna med mig på resan mot mat lagad från grunden till barnen!

Så här tänkte jag såsen på måndag. Barnen är vana vid denna sås med curry och bostongurka så jag gör en liten variant men med samma stil.

GRÄDDFILSSÅS till fisk (10 pers):

3 dl gräddfil
1 äggula
2-3 dl neutral olja (beror på äggets storlek så använd så mycket att det blir en fast majo)
1 msk äppelvidervinäger
1 msk senap
1 dl inlagd gurka ELLER 1/2 färsk, 1 msk äppelcidervinäger till och 2 msk socker
3 msk curry
1 äpple
1 msk salt
vitpeppar
(tips: ev lite finhackad grön purjo)

Gör så här:
* Ta fram äggen så de är
* Dela äggula från äggvita. Rör ihop med vinäger och senap.
* Rör långsamt ned olja i en fin stråle i äggulan och rör hela tiden
* Blanda med gräddfilen
* Häcka gurkan i små bitar, låt rinna av och blanda med socker och vinäger, låt stå en stund alt använd bostongurka.
* Hacka äpplet i fina små kuber
* Blanda allt och låt stå framme så den blir rumstempererad

Nu är jag riktig HUSMOR! Återkommer med fler recept.

/Husmor1 kommentar:

Monica sa...

Lycka till! Hittade nyligen din blogg, intressant "experimentmånad" du har framför dig!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen