torsdag 26 april 2012

Nu blir det bara fler nya styckdetaljer: Luffarstek, grillad med ceasarsallad och potatis/fänkål/lök-paket

Svenskt kött har presenterat ett nytt styckninsschema (i länken kommer du till deras blogg). Trenden kring "nose to tail-köket" - att ta vara på allt kött - inspirerar. Det är riktigt husmorstänk: genom att veta mer om detaljerna kan vi ta tillvara köttet bättre och minska svinnet. Så här lagade man mat förr, inget fick gå til spillo. Inte kan vi hålla på och döda djur och sedan bara äta filé!! Det är ju vansinne. Det finns så mycket man kan göra med oädla delar och som ni vet är långkok min grej (här recept till exempelvis min balsamicobrända högrev i ugn) men nu blir det mycket annat!   

- Vi vill inspirera till ökad kunskap om kött och köttdetaljer. Våra nya styckningsscheman är pedagogiskt uppbyggda samtidigt som de också är vackra och unikt illustrerade. Vi är stolta och glada över att nu få presentera dem, säger Maria Forshufvud, vd, Svenskt kött.
För ett par veckor sedan besökte jag också ICA:s grillevent där de presenterade grilltrender och sitt nya sortiment US BEEF. Jag talade med kött-ansvarig hos ICA, hade väl lite funderingar kring detta med att köpa kött ända från USA. Hur känns det rent klimatmässigt? Ja transporten är ju inte bra.

Det han framhöll med detta kött, förutom att ICA ställt samma krav som vi har i Europa på anitibiotikamängder och hormomer, var att djuren går ute i värmen HELA året och äter gräs, vilket gör att det smakar så mört och gott - kan inte annat än att hålla med, exempelvis lades en chuckroll - eller ett högrev - på grillen som en biff och grillade till rött, det smakade underbart! Dessutom styckar de i USA köttet på flera olika sätt och man vill med detta sortiment inspirera Sverige att stycka likadant. Det är ju det som nu kommer med Svenskt kötts nya styckningsschema och nu får vi se dessa delar från bönder här i Sverige! Jag ser verkligen fram emot att spana in köttdisken framöver och med alla dessa nya delar kan man ju bara bli mer och mer kreativ i köket. En sak jag gärna gör är ju olika typer av patéer, timbaler och syltor.

Vi åt veckan efter luffarstek, grillad med ceasarsallad och potatis/fänkål/lök på grillen i foliepaket (se recept nedan). Shoulder cap provade vi också, den var grym.

Oxkind är en glad nyhet i styckningsschemat. Häromveckan gjorde jag en rödvinsbräserad oxkind med limesmetana och fänkålsmos. Prova den och fråga efter oxkind i din butik!


Jag är också mycket nyfiken på den så kallade njurtappen, en hjärtformad detalj som sitter vid djurets mellangärde och har till uppgift att bland annat hålla upp inälvspaketet. Till skillnad från de flesta andra detaljer finns det bara en njurtapp på djuret. Den kraftiga köttsmaken påminner lite om vilt eller inälvsmat som lever och njure.

Dagens recept blir ytterligare en grill, det är ju mycket grill härhemma nu med två kvadrat. Detta var ett enkelt sätt att göra potatisen på utan att ta plats!
Ingrdienser, 4 portioner
4 st bitar Fint, fett grillkött från ex US Beef eller en fin svensk biffstek med kappa (detta är luffarstek)
POTATISPAKET:
10 st lagom stora potatisar
1 fänkålsstånd
1 löl
1/2 dl grädde
1/2 dl vitt vin
Lite riven hårtost med smak, gärna get
1 timjankvist
salt och peppar
CEASARSALLAD:
En kruka romanasallad
1 äggula
2 dl neutral olja
2 msk dijonsenap
2 msk kapris
2 sardeller
Svartpeppar
2 msk riven parmesanost (eller annan hårtost med smak)
Svartpeppar

Gör så här:
* Ta fram köttet ca 30 min före grillning, peppra ordentligt, salta med flingsalt
* Skölj salladen. Rör ihop äggula, senap och vinäger. Rör långsamt ned olja i fin stråle tills det har en vitare färg och fast konstistens. HAcka kapris och sardell samt riv osten. Blanda i. Skär salladen och blanda runt med dressingen.
* Använd gärna din favoritglaze (ICAs hickory gillade vi och det var inga konstiga smaktillsatser i)
* Halvera potatisarna och skiva fänkålen, skär också fänkålsdillen
* Lägg in allt i ett foliepaket, vik upp kanten och fyll på med grädde, riven ost och vitvin. Lägg i timjankvist, fänkålsdillen och peppra/salta.
* Lägg först ned foliepaketet på kolen, låt ligga ca 10 minuter
* Grilla köttet kort på varje sida så det fortfarande är rött inuti och avsluta med att pensla på glaze

Smaklig spis!

2 kommentarer:

Martina sa...

Låter spännande med det här nya styckningsschemat. Har sett Icas nya kött och det ser himla gott ut, har inte testat ännu, blev också lite fundersam över transport från USA, dessutom var det rätt så dyrt men jag ska testa ändå :-)

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Testa, det är smaskens. Men de har också en fin serie med närproducerat svenskt kött, i samarbete med Hälsingestintan, dock mest biff. Jättegott, det åt vi förra veckan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen