Påsklammet: Grillade lammracks med ärtpuré smaksatt med pecorino samt potatisklyftor
.jpg)
Lammracks
Ingredienser, 4 pers:
Gotländska lammracks, ca tre ben per person
Glaze:
2 msk soja
1 frukt, går bra med aprikos, päron, mango eller ananas
1 dl neutral olja
1 msk balsamico
Svartpeppar från kvarn
1 vitlök
1 kryddmått rökessens
1 tsk socker
Till grillning:
1 tsk olja
1 tsk flingsalt med örter
Gör så här:
* Blanda alla ingredienser till glaze
* Pensla lammet med lite olja och flingsalt, grilla lammet så att det blir rosa, dvs en stund efter köttsaften börjar pysa
* Precis på slutet, pensla in lammet med glaze, låt endast sjunka in en kort stund
Ärtpuré
Ingredienser:
4 dl frysta gröna ärter
1 citron
1 dl riven pecorino (jag använde sardo som är lite starkare)
1 vitlöksklyfta
1 msk örtsalt
Några blad färsk basilika
1 msk smör
Gör så här:
* Koka upp 4 dl vatten
* När det kokar, häll i ärtorna
* När det kokat 3 minuter, lägg på lock och ställ en stund (ca 5 min)
* Häll av vattnet (kan användas som buljong) och lägg i smöret
* Riv av hälften av skalet på citronen, pressa ur saften och riv pecorinon
* Blanda i citronsaft, ost, kryddor, pressad vitlök och kör med handmixer till en slät puré
(undvik örtsaltet och det blir underbart för bebisen också)
Potatisklyftor
Ingredienser:
* Ca 12 fina potatisar
* Bladpersilja, timjan och basilika (eller vad du har som övervintrat ute i landen)
* Flingsalt, vitpeppar
* 1 vitlöksklyfta
* 50 gram smör
* 2 msk olivolja
Gör så här:
* Ta fram smöret ur kylen
* Skär potatisen i klyftor och pensla med olivolja
* Grilla dem snabbt så de får en yta
* Lägg in i glöden i ett foliepaket, ca 20 min
* Vispa smöret med örter och salt samt pressad vitlök
* Lägg smöret ovanpå potatisen och låt smälta
* Lägg över flingsalt och ta ett varv med pepparkvarnen
Glad Påsk!
Kommentarer