fredag 6 april 2012

Påsklammet: Grillade lammracks med ärtpuré smaksatt med pecorino samt potatisklyftor

På mina två kvadrat så blir påskalammet enkelt och framförallt grillat. Pappa brukar alltid servera en ärtpuré med mynta till lammet och här är min egen variant. Enkel att koka och blir lite smörigt fräsch till lammsmaken. Lammracksen blev perfekta och potatisklyftorna örtades in och grillades, också för att spara plats. Marinering behövs inte om du köper finaste köttet.





Lammracks
Ingredienser, 4 pers:
Gotländska lammracks, ca tre ben per person
Glaze:
2 msk soja
1 frukt, går bra med aprikos, päron, mango eller ananas
1 dl neutral olja
1 msk balsamico
Svartpeppar från kvarn
1 vitlök
1 kryddmått rökessens
1 tsk socker
Till grillning:
1 tsk olja
1 tsk flingsalt med örter

Gör så här:
* Blanda alla ingredienser till glaze
* Pensla lammet med lite olja och flingsalt, grilla lammet så att det blir rosa, dvs en stund efter köttsaften börjar pysa
* Precis på slutet, pensla in lammet med glaze, låt endast sjunka in en kort stund

Ärtpuré
Ingredienser:
4 dl frysta gröna ärter
1 citron
1 dl riven pecorino (jag använde sardo som är lite starkare)
1 vitlöksklyfta
1 msk örtsalt
Några blad färsk basilika
1 msk smör

Gör så här:
* Koka upp 4 dl vatten
* När det kokar, häll i ärtorna
* När det kokat 3 minuter, lägg på lock och ställ en stund (ca 5 min)
* Häll av vattnet (kan användas som buljong) och lägg i smöret
* Riv av hälften av skalet på citronen, pressa ur saften och riv pecorinon
* Blanda i citronsaft, ost, kryddor, pressad vitlök och kör med handmixer till en slät puré
(undvik örtsaltet och det blir underbart för bebisen också)

Potatisklyftor
Ingredienser:
* Ca 12 fina potatisar
* Bladpersilja, timjan och basilika (eller vad du har som övervintrat ute i landen)
* Flingsalt, vitpeppar
* 1 vitlöksklyfta
* 50 gram smör
* 2 msk olivolja

Gör så här:
* Ta fram smöret ur kylen
* Skär potatisen i klyftor och pensla med olivolja
* Grilla dem snabbt så de får en yta
* Lägg in i glöden i ett foliepaket, ca 20 min
* Vispa smöret med örter och salt samt pressad vitlök
* Lägg smöret ovanpå potatisen och låt smälta
* Lägg över flingsalt och ta ett varv med pepparkvarnen

Glad Påsk!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen