Vårig sparrisrisotto på rosévin, salciccia, rotselleri och pecorino

Nu chansar jag ändå på att det är vår och har du tur får du snart tag på svensk sparris från Gotland eller Österlen. Jag gjorde risotton på tjock, fin sparris från Tyskland och rosévin för att få till den rosa och gröna vårkänslan på tallriken. Detta serverades på mormors hemmålade rosalila tabletter. Idag är det måndag och om du äter vegetariskt så är kan du laga denna rätt utan salcissia och då kommer känsliga personer knappt ihåg att det är vegetariskt.
Du kan också beställa min sparrisrisotto på gotländsk grön sparris i min webbshop Finaste av Lisa. Den är ångkonserverad och håller länge i kylen. Perfekt att ta fram när du inte vet vad du ska laga.

Jag använde svensk hård getost för att det skulle passa till en Sauvignon Blanc då vi hade en fin vit Bordeaux som jag köpte för ett par år sedan på Bordeauxsläppet. Pecorino går också bra.

Sparrisrisotto, 4 personer
4 dl avorioris
3 dl rosévin (eller annat slaskvin förstås)
1 finhackad gul lök
1 stor klick smör
2 msk olivolja
3 cm fint skuren rotselleri i små bitar
Ca 2 st tjocka gröna sparris per person (fler om de är tunna)
4 st färska italienska korvar, salcissia (finns nu i de flesta butiker)
3 msk vegetarisk buljong utan tillsatser och 5 dl vatten alternativt 5 dl hemkokt kycklingbuljong
3 dl riven hård getost typ pecorino eller vit caprin
Vatten efter behov 
Svartpeppar från kvarn, örtsalt efter smak

Gör så här:
* Rensa av foten på sparrisen (om du bryter försiktigt går den av på rätt ställe) och skär i fina bitar. Koka sparrisen kort i fem minuter och häll av vattnet. Låt ligga kvar i grytan med lock på. Lägg knopparna separat för dekoration. 
* I en kastrull, värm olja och smör tills det är smält men inte får färg
* På låg värme, svetta löken och rotsellerin länge, cirka 20 minuter och låt den bli alldeles glasig
* Häll därefter på riset och höj värmen något, låt riset bli fräst under omrörning
* Häll på hälften av vin, buljong och vatten
* Rör hela tiden och låt koka lungt i cirka 15-20 minuter tills det är en bra konsistens. Fyll på med vin och buljong/vatten löpande och rör. Smaka av så att det är lite al dente, då är det färdigt. Det kan behövas mer vätska om det börjar bränna fast så fyll på med valfri vätska.
* I en panna bredvid, peta ut den färska korven ur skinnet, hacka sönder i bitar och fräs tills det har gyllenbrun färg. Mosa köttet.
* Rör ned osten och värm upp. Krydda med örtsalt och svartpeppar efter smak.
* Häll i krovfräset och sparrisen utom knopparna i risotton, blanda. Lägg upp i en form och dekorera med knopparna. Svartpeppar över.

/Husmor


Kommentarer