torsdag 10 maj 2012

Husmor Lisa bakar marängtårta med hallon och sår grönsaker i Nacka Forum

Husmor Lisa snackar persilja med Roland
Förra söndagen gjorde Husmor Lisa ett framträdande  på Nacka Forums trevliga evenemang VÅRENS SMAKER. Lördag var det mat-tina och på söndag bakade Husmor barnens favorittårta med marängbottnar och hallon/vaniljgrädde.

Provsmakningen blev vild och varenda smula gick åt. Den här tårtan gillar alla barn! Den är dessutom helt glutenfri vilket är en fördel på kalas. Många barn är känsliga mot ren grädde men också faktiskt sockerkaksbotten så den här brukar gå hem överallt.

Dessutom sådde jag grönsaker med barnen och det var lång kö och många barn som ville ha med sig en kruka med ett frö i hem. Roligt att så många barn var intresserade av att odla, tänk på det föräldrar, det är en toppenaktivitet att göra med sina barn!
Här är lite bilder och alla recept från den här trevliga dagen med massa gulliga barn, mikrofonen framför näsan och min duktiga sidekick Roland.

HALLONTÅRTA med maräng



Den här tårtan är alltid otroligt poppis. Det är kul att baka maräng och toppen när man har äggvitor över. Jag har lärt mig att baka maräng av Johan Sandelin, kocklandslagets duktiga konditor. Vi gjorde fina marängbottnar på plats och alla barn fick små fina hallonmaränger med lite hallongrädde som smakprov.

Halllon gillar de flesta barn och de ska helst vara nyplockade men kan också vara riktigt fina om du köper en förpackning färska. De kostar lite men är väldigt nyttiga. Hallon är lätta att odla och därför besprutas de inte lika hårt som exempelvis jordgubbar.

Ingredienser, marängbottnar:
8 äggvitor
8 dl socker
1/2 dl avrunna, frysta hallon (öppna ett paket, resten ska du ha till grädden)

Gör så här:
* Det bästa är om äggvitorna får stå framme över natten
* Låt ett paket frysta hallon tina och låt saften rinna ned genom en sil (gott att dricka för barnen)
* Sätt ugnen på 150 grader
* Vispa äggvitorna, först långsamt
* Vispa ned lite av sockret i taget och vispa på medelfart hela tiden
* Höj farten och vispa tills det går att vända upp och ned på bunken och smeten stannar
* Rör med en sked snabbt ned 1/2 dl hallon
* Spritsa snabbt ut i ringar till två bottnar på ett bakplåtspapper på plåt (låt aldrig marängen vänta för länge)
* Grädda ca 50 minuter till en timme, sänk vären till 100 grader efter 15 minuter (alla ugnar är olika så det är bäst att hålla lite koll, marängen får inte bli brun)
* Känn då och då på marängen och kolla om den är färdig och lyfter från pappret

Husmor Lisa spritsar ut marängbottnar, har jag lärt av Johan Sandelin

Ingredienser, hallongrädde:
6 dl vispgrädde (ekologisk)
1 burk färska hallon
1 pkt djupfrysta hallon (ovan)
2 msk vaniljsocker (på riktig vanilj)

* Vispa grädden
* Rör ned de tinade hallonen samt vaniljsockret
Montera tårtan:
* Lossa bottnarna försiktigt från pappret
* Lägg den ena marängbotten på ett fint fat
* Bred ut hälften av hallongrädden på marängen
* Lägg på nästa botten
* Bred ut hallongrädden ovanpå.
* Dekorera med de färska hallonen

Grönsakspasset


Vi sådde grönsaker i små torvkrukor och barnens favorit var helt klart gurka och pumpa. Jag hoppas nu att alla lyckas vattna dem ordentligt och plantera om dem när de blir lite större i riktig blomjord med lite mer näring! Har man inget grönsaksland kan man så dem i stora krukor och ha dem i fönstret eller på en balkong men då gäller det att ge dem mycket näring hela tiden.


Så här roligt hade vi i Nacka Forum

Husmor Lisas persiljesmör

Jag serverade ett enkelt persiljesmör med fint Roslagsknäcke, detta uppskattades verkligen! Jag använder Bregott som innehåller riktigt smör och som är lättare att röra med. Jag hackar persilja och gräslök fint med kniven. I en skål tar jag en gaffel och blandar smöret med örterna. Bara att breda på brödet, smaskens!

Husmor Lisas dilldipp
Vi dippade morötter och gurka i Husmor Lisas egen dilldipp, en tävling mot smakförstärkare. Jag gör egen dipp och det funkar alldeles fint utan natriumglutamat eller jästextrakt. Gör alltid succé, även denna dag. Gjorde den också på skolan häromdagen.

Ingredienser:
3 dl gräddfil
3 msk torkad dill
3 msk torkad lök
2 msk vegetarisk buljong (lantbuljong eller Renée Voltaire)
1 msk socker
1 tsk spiskummin

* Blanda allt och smaka av så det passar dina smaklökar! DIPPA

Melanders fisk var också med och pratade fina fiskar













1 kommentar:

kerstin sa...

Vilka härliga bilder! jättekul att se :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen