tisdag 19 juni 2012

Midsommarsill i sista minuten - gör sillen själv

Nu är det inte långt till midsommar alla har mycket att göra - men spendera gärna lite tid på att lägga in sillen själv, det ger stor skillnad i resultat! Den krångliga vägen är att köpa färska sillfiléer som man vattnar ur. Har du riktigt ont om tid kan du beställa de handgjorda sillarna av Husmor Lisa, maila mig på lisa@husmorlisa.se. Jag har tre sorter att beställa: Mormors mors inlagda sill (bilden) * dijonsill med dill * min lyxiga champagnessill med löjrom * Citron- och körvelsill (klar). Burkarna kostar 80 kronor för 300 gram förutom champagnesillen som kostar 100 kr. Leverans inom Stockholm nu på torsdag.



Jag undviker konservburkar då det ger en ofräschare smak och avsöndrar metall (bara miljöfaktorn är viktig). Men har du ont om tid kan du mycket väl använda  5-minuterssill!

Här har du tre enkla och goda recept på olika sillar som är väldigt goda. Jag gör en bassill som går att äta som väldigt god inlagd sill och sedan gör jag olika snabba men goda röror till denna bassill. Jag undviker som SYNDEN att använda färdig majonäs, det förstör annars fin sill och gör mig så irriterad när det används i sill. Vill du ha den cremiga smaken, använd CREME FRAICHE, det tycker jag är absolut godast.

Bas-inlagd sill
Ingredienser:
2,5 dl socker
1 dl ättika
2 dl vatten
Ett paket 5-minuterssill
1 rödlök
10 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn
1 lagerblad

Gör så här:
* Koka upp socker, vatten och ättika. Låt svalna av.
* Ta ut sillen när lagen är kall, skölj sillen och skär i lagom stora bitar
* Skiva löken
* Lägg sill, lök och kryddor i burk och häll på lagen
* Ställ skyndsamt in i kylen
* Låt stå minst tre dagar

* Vid servering: krossa rikligt med kryddpeppar och hacka rödlök och lägg ovanpå sillen på fatet.

Svart vinbärssill
Svartvinbärsblad finns ju nu på busken om du har en! Ger en god smak som passar fint till det midsomriga brännvinet. Och efter min ölprovning, ett öl gjort på humlesorten Nelson Sauvign eller annan humle från Nya Zeeland.

Ingredienser 4 pers:
1 burk femminuterssill

Lag:
2 dl vatten
1 dl ättika
3 dl socker
Svartvinbärsblad ca 10 st
Vitpepparkorn ca 10 st
En lök
Några svarta vinbär om du får tag i, annars går det bra med blåbär, acacia (torkade) eller björnbär också.

* Låt socker, ättika och vatten koka upp. Svalna av
* Skiva löken och riv isär bladen i delar
* Skär sillen i lagom stora bitar
* Varva sill med blad, lök, bär och peppar
* Låt stå i kylen minst ett dygn
* Lägg upp på ett fat vid servering eller servera i snygg glasburk!


Krämig senapssill
Ingredienser:
1 burk creme fraiche
1 sats sill (som ovan)
2 msk socker (eller mer, smaka av)
1 msk honung
Vitpeppar från kvarn ca 1 tsk
1/2 dl god senap efter smak, gärna stark
1 dillkruka

Gör så här:
* Rör ihop creme fraiche, senap, socker och honung. Låt stå några minuter
* Hacka dillen och lägg i röran, rör om
* Ta fram sillen och skölj bort lök, spad och kryddor
* Lägg upp sill på ett fint fat, sleva upp röran ovanpå

Du kan i princip röra i vad som helst av söta och syrliga saker i en creme fraich och få till en god midsommarsill!

Ha en underbar midsommar!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen