Mathias Dahlgren bjuder på himmelsk pizza och myntiga blomkrukor
![]() |
Husmor och Mathias Dahlgren. Fotograf: Sigrid. |
Vill du både uppleva mat lagad av Sveriges världsbästa kock och samtidigt sväva över molnen mitt i Stockholm så besök The Cube Sthlm närmsta dagarna. Mathias mat serveras på The Cube by Electrolux i Stockholm 20-26/8. För att boka bord, maila hit eller ring 070-938 48 63.
Mathias väljer att servera en huvudråvara som är bäst just nu, dagsvis. Den dagen vi var där var rådjuret finast och således vad som serverades. Här har vi säsong rakt på.
Menyn som Mathias bjuder på är:
Modernt Svenskt kräftkalas
Pepparrotssnaps
Stekta gula kantareller
Bakat lantägg, sommarlök och kycklingfond
Dagens huvudråvara, det bästa som finns just här och nu
Råvarans naturliga stekjuice, potatiscréme, friterad lök, blad, skott och örter
Sommar tryffel-pizza
Honung, brynt smör och havssalt
Jordgubbar & Sabayonne
Mynta, lime och choklad
Till kräftkalaset serveras en pepparrotssnaps och Mathias visar oss hur man gör en bra snaps. Pepparrotssmaken är bara helt fantastisk. Man hänger smaken i en handduk på kanten av en snäpplocksburk - och varifrån har han fått detta? Jo ur en finsk husmorstidning. Husmor blev till sig i trasan, både vad gällde det finska och det husmoderliga. Återigen damer så är husmödrar Norden över en viktig inspirationskälla! Vi bör uppmärksammas.
![]() |
Mathias tryffelpizza med Creme Fraiche |
Mathias Dahlgren är född och uppvuxen i Storliden utanför Umeå och har varit intresserad av mat så länge han kan minnas. Han lever enligt mottot “Believe in your own ideas, respect the ideas of others, and question both daily. Naturliga råvaror och naturlig smak är förutsättningar för det naturliga köket som är hans matfilosofi. Naturliga köket har jag slutat med stort intresse. Nu finns en ny bok ute. År 1997 vann han Bocuse d’Or och är hitintills den ende svensk som klarat den bedriften. Läs mer på www.mathiasdahlgren.com
![]() |
Mathias Blomkruka |
Chokladjorden lyckades jag få fram lite frågor om och intervjuade fram tekniken. Han kokar chokladen i vatten och socker (lika delar). Alltså som att tappa ned sin chokladbit i vattenbadet... Sen torkar han det och smular sönder i ojämna delar så det blir som jord.
![]() |
Husmor med kruka |

Till detta inmundigades ett Juravin som jag måste jaga rätt på. Det var bara så sjukt gott. Lite spritsigt bergsvin med en sådan där annorlunda blommig karaktär och hög syra. P'tit Poussot. Grym sommelier på baren.

Mathias. Da man. Norrlänning ut i fingerspetsarna. Inte överdrivet pratsam. Bara e, jomen bra, det gillar ja.
![]() |
Alla vi.... eller är det ny säsong för Sex and the City? |

Kommentarer