onsdag 12 september 2012

Dags igen på lördag för Bondens egen Marknad i Vaxholm

Husmors produkter
– Skärgården ska bli Stockholms skafferi

Nu på lördag den 16 september är det dags för bönderna att inta Rådhustorget i Vaxholm igen för den tredje Bondens egen Marknad kl 11-16. Husmor Lisa finns där med sina marmelader, den populära Resaröketchupen och olika sorters annorlunda pesto, denna gång grönkålspesto.
 

Skärgårdstemat uppskattas av stockholmarna som en trevlig helgutflykt och båda de tidigare marknaderna har varit ytterst välbesökta.  
 
Nyheter denna gång är att Köttboden i Östervåla säljer kött från egna Linderödsgrisar och Husmor Lisa säljer ekologiska grönsaker från Sundviks trädgårdar på Ljusterö. Ostar från Rindö och Löfstad gårdsmejeri - som båda nyligen vann medaljer i SM i mathantverk - honung från gårdar i Roslagens famn, de unika vakteläggen från Tjärdalen, marmelad, ketchup och ovanliga sorters pesto från Resarö är några av de produkter som varje gång säljs på torget.

-       Vi är glada att så många väljer att besöka oss. Vi ser detta som ett första steg till att skärgården blir ett spännande matkluster med ett bra utbud av lokala närproducerade kvalitetsprodukter – Stockholms skafferi, säger initiativtagaren Husmor Lisa.

Här är några av producenterna som deltar:

Husmor Lisa - initiativtagare till marknaden, småskalig odlare och officiell blogg för Årets kock som lägger in i säsong enligt gamla familjerecept. Husmor Lisa erbjuder denna gång bland annat grönkålspesto, syltade trattkantareller grön tomatchutney, blåbärssylt, ört- och blomsalt på perenna nordiska kryddor samt naturligtvis den populära hemkokta Resaröketchupen.

Sundviks trädgårdar på Ljusterö – Husmor Lisa säljer Sundviks ekologiska grönsaker, bland annat tomater, gurka, broccoli, lök, rödbetor och olika salladssorter.

Löfstad Gårdsmejeri - Marie Backrud-Ivgren deltar och säljer sina prisbelönta ostar från egna kor och getter som ges olika gräsdiet för att uppnå varierande karaktär på ostarna. Hon säljer bland annat pressade hårdosten Löfstalund som vann guld i SM i Mathantverk, vällagrad kittost, vit caprin, blå get, kittosten Röd Kulla som vann brons i klassen kittost samt färskost med smak.
 

Ostmakeriet på Rindö - Anna Kälvebrand gör fina ostar i sitt nya mejeri på Rindö precis utanför Vaxholm. Anna erbjuder Brännströms Salut, Kapten Rot, Rindö Sommar (fd. Halloumi) - Brännässla & Svartpeppar, Ostmakeriets Vita och Skärgårdens Enbär.

Johan Karlöf och Skarpö gård - säljer lammskinn och tar upp beställningar på köttlådor. Årets företagare i Vaxholm 2012.

Honung från Gårdar i Roslagens famn från paret Elisabeth och Lars von Rooth i Rydbo.

Solhöjden trädgårdar säljer fina marmelader, chutney och andra trädgårdsprodukter.

Skärgårdscatering säljer nyfiskad strömmingsburgare eller strömming på knäcke med goda tillbehör.


Köttboden i Östervåla – Fint griskött från egna Linderödsgrisar och eget slakteri


Tjärdalen fågel – säljer sina fina vaktelägg, de enda svenska vakteläggen och av utmärkt kvalietet.


Följande datum finns Bondens egen marknad i skärgården på Rådhustorget i Vaxholm:

·         lördag 16 juni kl 12.00 – 16.00

·         lördag 8 augusti kl 11.00 – 16.00

·         lördag 15 september 11.00 – 16.00

·         lördag 13 oktober kl 11.00 – 16.00

·         lördag 16 december kl 11.00 – 16.00 JULMARKNAD

Vaxholms Bondens egen Marknad ska lyfta fram skärgårdens smaker och visa upp småskalig mat och odling från öarna och längs kustremsan. En kartläggning genomförd av föreningen Öppen Skärgård visar att det finns närmare 200 producenter på öarna i skärgården. Trots det stora matintresset erbjuds få skärgårdsråvaror på försäljningsställen i Stockholmsregionen trots att det bland annat finns fina gårdsostar, grönsaker och kött. Bildandet av Bondens egen Marknad i Vaxholm syftar till att gynna den gastronomiska utvecklingen i skärgården.

 

 

 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen