onsdag 19 september 2012

Vaktelägg. Löjrom. Piplök från husmors odlingar.

Efter Bondens egen Marknad i lördags hade vi vänner på besök och i vanlig ordning bjöds det på fina vaktelägg från Tjärdalen fågel. Ett litet vackert paket av uppländska vaktelägg för endast 45 kronor. Så här tillagas de hos husmor. Ett pocherat (godast) och ett kokt och halverat (vackrast för då ser du den turkosa insidan). Här upplagt med smetana och vacker piplök samt kyndelblommor från Husmor Lisas örtagård. Andra receptet i år men jag kan inte låta bli dessa små underbara skapelser.
Vintips: då det är lök och ägg i anrättningen rekommenderar jag ett kraftigt men inte för lent & absolut inte ekat vitt vin. Vi drack ett otroligt speciellt vitvin gjort på Malvasiadruvan från Teneriffa, platsköpt direkt ur en vinkällare på en Michelinkrog. Det är osött fast kraftigt med lite ask & vulkankänsla då den ju vuxit på den svarta jorden. Passade urfint till! Det finns aningen krusbär & svartvinbärsarom så en kraftig Sauvignon Blanc från exempelvis Nya Zealand är det närmaste du kan komma.
 
Vaktelägg, löjrom & piplök
Ingredienser 4 pers:
8 vaktelägg från Tjärdalen
3 msk vit vinäger
En burk Smetana
Ca 40 gram löjrom
Piplök (alt gräslök eller färsklöksblast)
Någon örtkrydda
Svartpeppar
 
Gör så här:
* Tina löjromen i en sil
* Hacka löken
* Koka upp en kastrull med ca 4 dl vatten och några matskedar vitvinsvinäger
* Koka samtidigt upp en annan kastrull med lite vatten
* Lägg i 4 vaktelägg med skal i det kokande vattnet - Mät ca 2,14 minuter
* Knäck 4 vaktelägg i vattnet med vinäger - pochera ca 1 minut
* Skär de kokta äggen med vass kniv i två delar. Lägg upp vackert på en tallrik, garnera med blommor eller örter. Servera med en liten sked att äta ur skalet med!
 
Tvätta gärna ur äggen och ha dem på bordet som dekoration!
 
 
/Husmor

1 kommentar:

Tina sa...

tymakerHej husmor.
kan inte låta bli att påpeka en sak och det är att Tore Wretman stavas just så:-).
Hälsningar
Tina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen